Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs

Εύσημα από Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνο για το PSI
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 15:16
UPD:18:32

Η Ελλάδα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Η Ελλάδα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

«Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

Αργότερα το απόγευμα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε με Πράξη του την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CACs), ώστε να επεκταθεί το «κούρεμα» στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής.

Το Εurogroup εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες, με ικανοποιητικό τρόπο», σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει επίσης πως τo Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Το Eurogroup σημείωσε επίσης την απόφαση της Ελλάδας να παρατείνει την προσφορά για τα ομόλογα που διέπονται από ξένη νομοθεσία, έως τις 23 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup αναμένει το ποσοστό συμμετοχής να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το διάστημα και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση των ελληνικών αρχών προς τους ομολογιούχους, διαθέτουν εξαιρετικά στοιχεία τα οποία καθιστούν την ανταλλαγή των ομολόγων, ελκυστική επιλογή.

Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μπορεί να υλοποιηθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, εκτιμά το Eurogroup.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, το Eurogroup θεωρεί ότι έχουν εκπληρωθεί πλέον οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη των σχετικών εθνικών διαδικασιών, που απαιτούνται για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της ευρωζώνης καταλήγει τονίζοντας ότι το Eurogroup αναμένει τη σημαντική συνεισφορά του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Υποβάθμιση σε «restricted default» από Fitch

Στον απόηχο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το PSI, η Fitch ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία «restricted default» από «C» που ήταν προηγουμένως.

Στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την αξιολόγηση της χώρας μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή του χρέους και εκδοθούν οι νέοι τίτλοι. «Η αξιολόγηση μετά την ανταλλαγή θα είναι πιθανώς χαμηλού "speculative" επιπέδου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη και ανάλογη με αυτές των άλλων δύο μεγάλων οίκων αξιολόγησης, Standard & Poor's και Moody's.

Εύσημα από Κομισιόν, ΔΝΤ, Βερολίνο και Παρίσι για το PSI

Η απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, αφού πρώτα χαρακτήρισε «εντυπωσιακή επιτυχία» την ολοκλήρωση του PSI.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ μίλησε για «εντυπωσιακή επιτυχία», εκφράζοντας την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του Eurogroup. «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κρίνει αν είναι σημαντικό να αυξηθεί η ήδη υψηλή, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Σε ερώτηση, τέλος, για το πότε θα δοθεί η τελική έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι όλα θα γίνουν «βήμα - βήμα» και αφού υπενθύμισε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, επανέλαβε ότι από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει να εκπληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες.

Tην ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση του προγράμματος περικοπής ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, εξέφρασε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που θα μειώσει δραματικά τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα συμβάλει στην βιωσιμότητα του χρέους», αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνει, «αυτή η στήριξη από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί στοιχείο κλειδί της συνεισφοράς όλων των πλευρών προκειμένου να τεθεί η οικονομία της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας».

Με τη φράση «σήμερα λύθηκε το πρόβλημα» της ελληνικής κρίσης ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαιρέτισε τη μεγάλη αποδοχή από τους ιδιώτες πιστωτές της συμφωνίας για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.

«Θα ήθελα να πω πόσο χαρούμενος είμαι που βρέθηκε μια λύση στην ελληνική κρίση, η οποία βάραινε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο για μήνες», δήλωσε ο Σαρκοζί από τη Νίκαια, στη νότια Γαλλία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι με την εξέλιξη αυτή «γυρνάμε σελίδα στην χρηματοοικονομική κρίση».

Την πεποίθηση ότι θα αποδεσμευτεί η βοήθεια για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αμφιβολία ότι την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουμε την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η ευρωζώνη έχει επιλύσει την κρίση χρέους της Ελλάδας μετά την επιτυχή έκβαση του PSI με τους ιδιώτες πιστωτές.

«Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ξεκάθαρη ευκαιρία να ανακάμψει. Αλλά η προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αυτή την ευκαιρία. Θα ήταν μεγάλο λάθος να δοθεί η εντύπωση ότι η κρίση επιλύθηκε. Έχουν την ευκαιρία να την επιλύσουν και θα πρέπει να το δουν», ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Ανέφερε ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποδέσμευσαν ένα μέρος του νέου δανείου προς την Ελλάδα που αφορά άμεσα τη μερική διαγραφή του χρέους της χώρας, δηλαδή 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επανέλαβε πάντως -για πολλοστή φορά- πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ελληνικό σενάριο, με τη μερική διαγραφή του χρέους, σε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

Για σημαντικό βήμα έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ και παράλληλα τόνισε πως είναι πλέον στο χέρι της Ελλάδας να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Τώρα, είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και να εισέλθει στην τελική του φάση το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να επαναλάβει ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων και κυρίως από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα όλων των αγορών.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ρέσλερ, ο Γερμανός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ευκαιρία, ώστε να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες, φιλόδοξες, μεταρρυθμίσεις, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα προσφέρει τη βοήθειά του γι αυτό τον σκοπό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα