ΥΠΟΙΚ: Ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας με το PSI

«Φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος»
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 13:02
UPD:15:09

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI φεύγει από την πλάτη του ελληνικού λαού ένα τεράστιο βάρος 105 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Οφείλαμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας αυτή την απαλλαγή από το βάρος του χρέους», είπε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας πως ανοίγει πλέον ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα.

Όπως είπε, με την ολοκλήρωση του PSI επιτυγχάνεται ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ δεν αποκλείεται και ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι μικρότερο, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ. «Βαδίζουμε πλέον προς τη μείωση του χρέους και όχι προς την αύξησή του.»

Παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του PSI, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στον κορμό του ελληνικού χρέους, που είναι τα ομολόγα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, είχαμε 152 δισ. ευρώ προσφορές για συμμετοχή και θετική ψήφο στη διαδικασία των CACs.

Στη δεύτερη δεξαμενή, που αφορά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διέπονται όμως από αλλοδαπό δίκαιο, είχαμε προσφορά ανταλλαγής για 12,3 δισ., την οποία ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακή συμμετοχή».

Τέλος, για τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ, υπήρξε συμμετοχή 7 δισ.

Σχολιάζοντας τη συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων στο PSI, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «έχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές αποκατάστασης της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές βιωσιμότητάς της». «Έχουμε», πρόσθεσε, «ψήφο εμπιστοσύνης στις αποφάσεις που στηρίζει η Ευρωζώνη, καμία χώρα δεν χάνει στηρίζοντας την Ελλάδα».

Παράλληλα, άσκησε εκ νέου έντονη κριτική στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο «κούρεμα» των ομολόγων τους, κάνονντας λόγο για βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση και παρατηρώντας πως «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια».

Ερωτηθείς αν στο εξής θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα ταμεία που είπαν «ναι» στο PSI και σε εκείνα που τελικά δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε πως «πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση των CACs και πρόσθεσε πως με την ενεργοποίησή τους αυτή θα επιτευχθεί συνολική συμμετοχή 197 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς ή 95,7%. «Η συμμετοχή υπερβαίνει σαφώς το όριο που είχαμε θέσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», τόνισε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται έως τις 23 Μαρτίου η προθεσμία συμμετοχής για τα ομόλογα αλλοδαπού δικαίου και τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο ομολογιακά δάνεια των ΔΕΚΟ.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τύχη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες ανέφερε ότι υπάρχουν διακανονισμοί, καθώς «η τράπεζα δεν μπορεί να λάβει από τον μη έχοντα» και έκανε λόγο για έναν μηχανισμό «κυλιομένης διευθέτησης δανείων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα