Διχασμένες αντιδράσεις για το PSI

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 15:27
UPD:16:13

A- A A+

Ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την ολοκλήρωση του PSI, με τα κόμματα να εκφράζουν ικανοποίηση, αλλά και έντονες επιφυλάξεις ως προς τα αποτελέσματά της.

Για πρωτόγνωρο εγχείρημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, με το οποίο αίρεται η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην επιτυχή κατάληψη του PSI, τονίζοντας πως οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες, «όπως ήθελαν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους».

Τώρα, υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, «οφείλουμε να υπερασπιστούμε αυτήν την μεγάλη κατάκτηση, επιδεικνύοντας την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απαιτείται, προκειμένου να κάνουμε και τα αναγκαία βήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης».

Παρά τη θετική εξέλιξη του PSI, η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, και επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι απαιτείται, άμεσα, η λήψη μέτρων για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο μία νέα κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, όπως είπε.

«Η θετική εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων δικαιώνει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη στη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στήριξη, χωρίς την οποία, το σημερινό αποτέλεσμα θα ήταν αδύνατο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Όμως, η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται ούτε μόνο με το "κούρεμα", που έγινε αναπόφευκτο με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που ανέβασαν το χρέος από το 120% του ΑΕΠ το 2009 στο 170% σήμερα, ούτε με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, τα χαμηλότερα επιτόκια και τη νέα δανειακή συμφωνία, που δείχνουν και την τεράστια διαφορά σε σχέση με το Μνημόνιο του 2010.

Όπως επανέλαβε ο κ. Μιχελάκης, «απαιτείται, άμεσα, η λήψη μέτρων για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», «και αυτά», τόνισε, «μπορούν να γίνουν από μια νέα κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή».

«Πρόκληση» και «αδιαντροπιά» χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τους «πανηγυρισμούς» για την επιτυχή έκβαση του PSI, χάρη στο οποίο, όπως είπε, «θα αρχίσει νέα λεηλασία, από τον Ιούνιο και βάλε».

«Είναι πρόκληση κυριολεκτικά και αδιαντροπιά να χειροκροτά και να πανηγυρίζει ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος και οι συν αυτώ», τόνισε η κ. Παπαρήγα και υποστήριξε ότι «η εξέλιξη η οποία υπάρχει, αφορά πριν απ' όλα στην προσπάθεια να κερδίσουν οι τράπεζες, να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα οι πιστωτές και η προϋπόθεση ήταν να αδειάσουν μέχρι τώρα την τσέπη του λαού».

«Υπονομεύουν», πρόσθεσε, «τα δικαιώματα του ελληνικού λαού για πάνω από 30 χρόνια και χάριν αυτού του περίφημου PSI θα αρχίσει νέα λεηλασία, από τον Ιούνιο και βάλε».

«Όμως», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, «είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός, όχι μόνο δεν θα περιμένει τριάντα χρόνια για να τους πετάξει έξω, αλλά πολύ γρηγορότερα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής που δεν πρόκειται να ημερέψει με τίποτα γι αυτό ο λαός να τη βγάλει από τη μέση».

Την απορία του για τους πανηγυρισμούς για το PSI εξέφρασε πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης, καθώς όπως σημείωσε, με την εξέλιξη αυτή η χώρα δεν θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για 10 - 20 χρόνια.

«Με αυτό που έγινε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σαν Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να πάμε ξανά στις αγορές, σε βάθος χρόνου 10, 20 ετών» και «αν η Ελλάδα χρειαστεί εσωτερική βοήθεια, κανείς δεν εμπιστεύεται τα ομόλογα», υποστήριξε σε δηλώσεις του στον Real FM.

«Ποιος θα πάρει ομόλογα όταν του έχουν "ψαλιδίσει" τα λεφτά; Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος είναι ο πανηγυρισμός», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Η ολοκλήρωση του PSI δεν σημαίνει απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας, συμπίεσης των μισθών, κατάργησης του κοινωνικού κράτους, ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου», σχολίασε ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Επισήμανε ακόμη ότι η ολοκλήρωση του PSI δεν καθιστά το δημόσιο χρέος διαχειρίσιμο, αφού, όπως εξήγησε, «με βάση τις πιο αισιόδοξες ρεαλιστικές προβλέψεις για την ύφεση, τα επιτόκια και τα προβλεπόμενα δημόσια έσοδα, το δημόσιο χρέος θα ανέρχεται σε ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 120% του ΑΕΠ το 2020».

Υπογράμμισε τέλος ότι απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένα «διαγραφή επιπλέον 85 δισ. ευρώ από το χρέος που διακρατούν οι «θεσμικοί» δανειστές (ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ), προστασία των Ασφαλιστικών ταμείων και κοινωνικός έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, μείωση επιτοκίων, αύξηση των δημοσίων εσόδων με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου, στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων και του κοινωνικού κράτους».

Το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί ένα πρώτο βήμα, δηλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, για την έκβαση του PSI, τονίζοντας ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

«Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναμφισβήτητα το πρώτο θετικό νέο μετά από πολύ καιρό. Είναι όμως ένα πρώτο βήμα», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

«Τώρα», συμπλήρωσε, «χρειάζεται η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ρύθμιση των χρεών στον ιδιωτικό τομέα», γιατί «η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, είναι ο πρώτος στόχος τον οποίο πρέπει να έχουμε».

Από τη θριαμβολογία μέχρι την τραγική πραγματικότητα, η απόσταση είναι μεγάλη, σχολίασε για την ολοκλήρωση του PSI, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς και όπως είπε, για το λαό που δοκιμάζεται, ισχύει δυστυχώς το «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».

«Πανηγυρίζουν, αλλά ο λαός θα τους κουρέψει στις εκλογές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών.

«Η επικύρωση της εκποίησης της εθνικής μας κυριαρχίας αντιμετωπίζεται ως χαρμόσυνο γεγονός από τον υπουργό Οικονομικών της τρόικας και του Μνημονίου. Ο λαός», όμως, τονίζεται χαρακτηριστικά, «θα "κουρέψει" στις εκλογές που έρχονται τόσο το παροιμιώδες θράσος των εκποιητών της εθνικής κυριαρχίας όσο και τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτοί που θέλουν τη χώρα αποικία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τους πολίτες υποχείριο των επίσημων διεθνών κερδοσκόπων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή