Κ. Σημίτης: Στο κατώφλι μιας επανάστασης έργων σε όλους τους τομείς

Τρίτη, 28 Μαΐου 2002 19:41

«Η κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική νέας επιχειρηματικότητας, έχοντας επίγνωση πως η τελευταία ανθεί εκεί όπου υπάρχει ανταγωνισμός, όπου δεν υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις «να ακολουθήσουν νέους τρόπους οργάνωσης, να αναπτύξουν νέες πρωτοβουλίες και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία».

Για τους κοινοτικούς πόρους ο κ. Σημίτης είπε πως μέχρι τώρα τα χρήματα του ΚΠΣ διοχετεύονταν κυρίως σε κατασκευαστικά έργα, με συνέπεια τα οφέλη να μη διαχέονται σε όλη την οικονομία. Ομως, πρόσθεσε, «μετά από συστηματική εργασία και αφού δημιουργήθηκε ο μηχανισμός για την πρόοδο άλλων δράσεων, βρισκόμαστε πλέον στο κατώφλι μιας επανάστασης έργων σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την πληροφορική έως την ανταγωνιστικότητα, την υγεία ή την παιδεία».

Σχετικά με την απώλεια θέσεων για την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας το 2001, ο πρωθυπουργός είπε πως ήταν συγκυριακή και ότι αντίθετα είναι σαφής η τάση βελτίωσης σε όλα τα οικονομικά μεγέθη (επενδύσεις, δημόσιο χρέος, ανεργία, παραγωγικότητα).

Για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 είπε ότι αποτελούν μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, καθώς θα δημιουργηθούν 130.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 1,5% το 2004.

Τέλος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι «η σύγκλιση περνά από ένα νέο και ισχυρό κοινωνικό κράτος...Ανάπτυξη που δεν διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν συνοδεύεται από κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, είναι παροδική και καταδικασμένη. Ξυπνάει τη φοβία προς το ξένο, ανάγει τον απομονωτισμό σε εθνική αξία, προάγει τον προστατευτισμό», σε μια σαφή αναφορά στην τάση ενίσχυσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα