Νέες πιέσεις στα 10ετή ισπανικά ομόλογα

Επέστρεψαν στα προ Συνόδου Κορυφής επίπεδα οι αποδόσεις τους
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 11:31
UPD:11:39

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, παραδέχθηκε χθες ότι η κρίση χρέους έχει οδηγήσει σε γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη, πλήττοντας ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής.

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων, επιστρέφοντας στα προ Συνόδου Κορυφής επίπεδα, στον απόηχο των δυσμενών προβλέψεων του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε χθες ότι η κρίση χρέους έχει οδηγήσει σε γενικευμένη οικονομική επιβράδυνση στην ευρωζώνη, πλήττοντας ακόμη και τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%. Ωστόσο, απέφυγε πιο τολμηρά μέτρα νομισματικής πολιτικής, όπως την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ή νέες «ενέσεις» ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανέρχονταν νωρίτερα στο 6,90%, ενώ άνοδο κατά 4,5 μονάδες βάσης, στο 6,03%, σημείωναν και οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων.

Ακρίβυνε το κόστος δανεισμού στην Ισπανία

Χθες, τα βλέμματα στράφηκαν στην ισπανική δημοπρασία. Το ιδιαίτερα τσουχτερό επιτόκιο, το υψηλότερο σε διάρκεια επτά μηνών, που κατέβαλε η Μαδρίτη στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου έδειξε ότι η ανάσα που πήρε από τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αποδείχθηκε τελικά πολύ μικρή.

Η Μαδρίτη άντλησε συνολικά 3,001 δισ. ευρώ από την έκδοση τριετών, τετραετών και 10ετών ομολόγων και, μολονότι η ζήτηση ήταν υψηλή σε μία ένδειξη ότι τουλάχιστον μπορεί ακόμη να δανείζεται στις αγορές, οι αποδόσεις των 10ετών ξεπέρασαν τα επίπεδα των αντίστοιχων δημοπρασιών του Ιουνίου.

Στα 10ετή η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,43% έναντι 6,044%, στα τριετή στο 5,086% από 5,457%, ενώ στα τετραετή στο 5,536% από 5,353%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα