Ασμουσεν: Υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 12:28
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Την πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στην τόνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη υπερασπίστηκε σήμερα το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Γιοργκ Ασμουσεν, λέγοντας πως υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης οφείλουν να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους μακροπρόθεσμα.

«Ο κόσμος και οι αγορές στρέφονται στην ΕΚΤ για λύσεις», είπε ο Ασμουσεν, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας του που θα απευθύνει σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η ΕΚΤ μπορεί από μόνη της να διασφαλίσει τη σταθερότητα των οικονομιών και των αγορών. Υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε και σε αυτά που γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα της ΕΚΤ μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, ωστόσο ότι η επιτυχία της βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης της κρίσης ίσως σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

«Η βραχυπρόθεσμη διόρθωση δεν αλλάζει τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών οικονομιών και αγορών», είπε ο Ασμουσεν. «Αυτά εξαρτώνται από τις οικονομικές πολιτικές των χωρών, που απαιτούν χρόνο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους. Οι σοβαρές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων μπορεί να περιορίσουν την αβεβαιότητα, αλλά όχι να την εξαλείψουν.»

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα