Λαγκάρντ: Πρέπει να γίνουν περισσότερα

Μoody's: Θετική αλλά με υψηλό τίμημα η συμφωνία των Βρυξελλών
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2012 09:48
UPD:17:10

«Την τελευταία εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικά βήματα προόδου προς σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σε ομιλία της στο Τόκιο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Πρέπει, όμως, να γίνουν περισσότερα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Τι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πάντως ότι πρέπει «να γίνουν περισσότερα».

«Την τελευταία εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικά βήματα προόδου προς σωστή κατεύθυνση», σχολίασε σε ομιλία της στο Τόκιο. «Πρέπει, όμως, να γίνουν περισσότερα», έσπευσε να συμπληρώσει.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής θα εξαρτηθεί από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους.

Επισήμανε ότι η κρίση χρέους δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι παγκόσμια, ενώ προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, τις οποίες ο οργανισμός πρέπει να επικαιροποιήσει το επόμενο διάστημα, θα είναι «κατώτερες σε σχέση με αυτές πριν από τρεις μήνες».

«Πολλοί δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας -οι επενδύσεις, η απασχόληση, η βιομηχανική παραγωγή- έχουν επιδεινωθεί, όχι μόνο στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επίσης και σε αναπτυσσόμενες αγορές-κλειδιά: στη Βραζιλία, στην Κίνα, στην Ινδία», τόνισε.

Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας πρόκειται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2012 στο 3,5%, από 3,3% τον Ιανουάριο. Για το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 4,1%.

Προκειμένου να ξαναβρεθεί η οδός της ευημερίας, η Λαγκάρντ εκτιμά πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργασθεί προς τρεις κατευθύνσεις: να αγωνιστεί κατά του χρέους, να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.

«Οι χώρες πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο στο θέμα του δημόσιου χρέους. Σε υπερβολικά πολλές αναπτυγμένες χώρες, ασκεί ισχυρή πίεση στην ανάπτυξη», σημείωσε, κάνοντας πάντως τη διάκριση ανάμεσα στις χώρες «που πιέζονται από την αγορά» και πρέπει να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, όπου «η προσαρμογή μπορεί να είναι πιο σταδιακή για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάκαμψη».

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμφώνησε πως έγιναν πρόοδοι, ιδιαίτερα μέσω των συμφωνιών «Βασιλεία ΙΙΙ» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά υποστήριξε πως παραμένουν ανεπαρκείς. «Αν μας ρωτούν αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο ασφαλές απ΄ ό,τι πριν από την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers, απαντώ 'όχι ακόμη'».

Το Τόκιο αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της κ. Λαγκάρντ στην Ασία. Αύριο Σάββατο θα εκφωνήσει ομιλία σε πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύοσυας, ενώ από τις 8 ως τις 10 Ιουλίου θα βρεθεί στην Τζακάρτα και στις 11 και 12 θα είναι στην Μπανγκόκ, όπου πρόκειται να συμμετάσχει σε οικονομικό σεμινάριο που συνδιοργανώνεται από το ΔΝΤ.

Μoody's: Θετική αλλά με υψηλό τίμημα η συμφωνία των Βρυξελλών

Θετική, αλλά με υψηλό τίμημα χαρακτηρίζει ο οίκος Moody's τη συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμά ωστόσο ότι μια εξομάλυνση των αγορών του κρατικού χρέους θα μπορούσε να χρειαστεί πολλά χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης επιτρέπει «να περιοριστούν μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι» για την οικονομία της περιφέρειας, αλλά με αυξημένο κόστος για τις πλουσιότερες χώρες.

«Τα μέτρα που περιέχονται στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής από τους ηγέτες της ευρωζώνης, θα μειώσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους φυγής κεφαλαίων και αποκλεισμού της πρόσβασης στις χρηματαγορές», εκτιμά η Moody's και προσθέτει: Επιβεβαιώνεται ότι οι πολιτικοί ηγέτες «έχουν τη βούληση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν το σοβαρό και βαθιά επικίνδυνο για το χρέος σενάριο μιας σταδιακής διάλυσης της ευρωζώνης», μέσω στάσεων πληρωμών του χρέους ή εγκατάλειψης του ενιαίου νομίσματος.

Ωστόσο όπως επισημαίνει, η πρόοδος προς μια μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση και μία στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, γίνεται με πολύ υψηλό τίμημα, επειδή οι χώρες της ευρωζώνης που de facto υποστηρίζουν τις άλλες, θα δουν το χρέος τους να αυξάνει, πράγμα που θα εξασθενήσει την πιστοληπτική ικανότητά τους.

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται εκ των υστέρων, η Moody's πιστεύει πως μια εξομάλυνση των αγορών του κρατικού χρέους θα μπορούσε να χρειαστεί πολλά χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα