Ταχεία ανάληψη δράσης ζητεί από την Ευρωζώνη το Παρίσι

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 19:26
UPD:21:12

«Ας κινηθούμε εμπρός όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (αριστερά). Στη φωτογραφία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την άμεση ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με εργαλείο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρόσφατα, έθεσε ως διακύβευμα της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Ας κινηθούμε εμπρός όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν. Πρέπει αυτό να το μεταφράσουμε σε πράξεις, να δείξουμε ότι υπάρχει μια βούληση (...) που είναι ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από τις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε μάλιστα «στέρεη βάση» τις συμφωνίες που συνήψαν οι ηγέτες της Ε.Ε. πριν από δέκα ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων για να παρέχεται βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ισπανία, πρότεινε να «δοθεί περισσότερος χρόνος» στις χώρες που υφίστανται πιέσεις για να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει ορίσει η Ε.Ε. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του στόχου για τη μείωση του ισπανικού ελλείμματος, σημείωσε: «Υπάρχει μια πρόταση, για την Ισπανία συγκεκριμένα. Πρέπει να εξετασθεί, πιστεύω, με θετικό τρόπο. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι μου φαίνονται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Π. Μοσκοβισί στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Π. Μοσκοβισί στη Σύνοδο του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πλήρως τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υποσχεθεί αλλά και να προωθήσουν τις βελτιώσεις στην οικονομική διακυβέρνηση προκειμένου να απομακρυνθούν οι εντάσεις από τις χρηματαγορές. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Ευρωβουλή, πρέπει να σταλεί στους επενδυτές το μήνυμα ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει και η Ευρωζώνη θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να το διασφαλίσει αυτό».

Παράλληλα, εξέφρασε θετικές κρίσεις για τα μέτρα που λαμβάνουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά στην Ελλάδα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Ο Μ. Ντράγκι στο Ε.Κ.

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, επισημαίνοντας πως η όποια σχετική απόφαση θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%, που συνιστά ιστορικό χαμηλό.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέστησε υπομονή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των πρόσφατα συμφωνηθέντων μέτρων για την καταπολέμηση της κρίσης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Β. Σόιμπλε στη Σύνοδο του Eurogroup

Ο Β. Σόιμπλε στη Σύνοδο του Eurogroup.

«Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών δεν είναι μικρό πράγμα, αυτό είναι ένα γιγαντιαίο έργο», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης.

Θέλησε ακόμη να χαμηλώσει την πήχη των προσδοκιών, επιμένοντας ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης μπορέσει άμεσα να ανακεφαλαιοποιήσει τις προβληματικές τράπεζες, όπως αυτές στην Ισπανία.

«Αυτό είναι που αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Πολλά από αυτά διαβάστηκαν λανθασμένα, κάτι το οποίο, όπως συμβαίνει συχνά, τροφοδότησε με ψευδείς προσδοκίες τις αγορές», παρατήρησε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν παράταση ενός έτους, έως το 2014, για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας, ενώ εξετάζεται και η αναπροσαρμογή των υπόλοιπων δημοσιονομικών όρων.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ισπανίας θα προσαρμοστούν για να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος», ανάφερε ένας εκ των διπλωματικών και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μονομερή κίνηση. Η Ισπανία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μειώσεις για να ικανοποιήσει τον στόχο και αυτό θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ecofin την Τρίτη. Πιστεύω ότι θα δοθεί ένα επιπλέον έτος».

Στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για γενικότερη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο έγγραφο, ο φετινός στόχος της Ισπανίας για το έλλειμμα αναμένεται να αναπροσαρμοστεί στο 6,3% του ΑΕΠ, από 5,3% που είναι σήμερα. Για το 2013, ο στόχος του ελλείμματος θα διαμορφωθεί στο 4,5% για το 2013 και στο 2,8% για το 2014, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μήνυμα Σόιμπλε προς Στουρνάρα

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έγινε γνωστό πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχάρη, με επιστολή που του απέστειλε, τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα για την τοποθέτησή του στο Υπουργείο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που έχει μπροστά του, επισημαίνοντας παράλληλα πως «τα ζητήματα μπροστά μας είναι σημαντικά». Σύμφωνα με παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση στην ΕΕ γενικά και ιδιαιτέρως στην Ευρωζώνη απαιτούν κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της σταθερότητας, ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτές τις εξελίξεις και ήδη έκανε ένα σημαντικό βήμα με τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Να είσαι σίγουρος ότι έχεις την υποστήριξή μου σε αυτή την προσπάθεια. Ανυπομονώ να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία».

Επαφές Γ. Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. O υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα