Αρνητικό και σήμερα το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Από τη Nokia το νέο πλήγμα
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 10:29
UPD:10:35

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται από την αρχή των συναλλαγών οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υπό το βάρος των πιέσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 4.652,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,05%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.883,85 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,31% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.327,36 μονάδες με απώλειες 0,63%.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η σημερινή εκτίμηση της φινλανδικής Nokia ότι οι πωλήσεις της στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 10%. Οι αρχικές προβλέψεις της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεών της κατά τουλάχιστον 15% στο εν λόγω χρονικό διάστημα.

Η μετοχική τιμή της Nokia υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,65% συμπαρασύροντας προς τα κάτω τους τίτλους ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών. Οι μετοχές των εταιρειών Philips και Alcatel σημειώνoυν πτώση κατά 2,08% και 1,65% αντιστοίχως.

Ανάλογες απώλειες (1,89%) καταγράφει και η μετοχή της Vodafone. Η βρετανική μετοχή δέχθηκε χθες έντονες πιέσεις μετά την είδηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κρις Γκεντ, έλαβε ως αμοιβή, το ποσό των 2,42 εκ. στερλινών (3,6 εκ. δολάρια) για το 2001, μια χρονιά στην οποία ο βρετανικός όμιλος κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ο κ. Γκεντ έλαβε επίσης μετοχές της Vodafone, αξίας 1,5 εκ. στερλινών, σε μια κίνηση που ξεσήκωσε τις επικρίσεις των επενδυτών, οι οποίοι παρατήρησαν τη μετοχή της Vodafone να χάνει σημαντικό μέρος της αξίας της την τελευταία διετία.

Μεγαλύτερες απώλειες (2,40%) καταγράφει η μετοχή της France Telecom μετά την είδηση ότι η Deutsche Telekom μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης προέβη στην πώληση του μεριδίου (1,8%) που κατείχε στη γαλλική εταιρεία έναντι 0,3 δισεκ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται επίσης ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Nasdaq. Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies υποχωρεί κατά 2,13%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα