«Εύθραυστη» άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2002 10:03
UPD:10:06

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν τελικά -παρά τις αρχικές απώλειες- οι βασικοί δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου κυρίως λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από πλευράς θεσμικών επενδυτών προς το τέλος των συναλλαγών για τίτλους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ωστόσο, το κλίμα ήταν αρνητικό εξαιτίας της σημαντικής χθεσινής υποχώρησης των μετοχών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/20/225880.htm και του προβληματισμού για τις εταιρικές επιδόσεις.

Ανησυχίες προκάλεσε επίσης η είδηση ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν την εκκένωση του Λευκού Οίκου μετά τον εντοπισμό μονοκινητήριου αεροσκάφους αγνώστου ταυτότητας που πετούσε σε μικρή απόσταση.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε στην ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε απρόσμενα το Μάιο με τις εξαγωγές να ενισχύονται για πέμπτο κατά σειρά μήνα. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα έφθασε τα 908 δισεκ. γιεν (7,3 δισεκ. δολ.) έναντι 775,4 δισεκ. γιεν -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων- τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση στα 634,2 δισεκ. γιεν.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 136,8 μονάδες ή 1,31% και διαμορφώθηκε στις 10.612,98 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.022,97 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,06%.

Η μετοχή της Toshiba -του μεγαλύτερου κατασκευαστή επεξεργαστών στην Ιαπωνία- ενισχύθηκε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε στα 487 γιεν, ενώ κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 459 γιεν.

Η Toshiba και η Fujitsu ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι προχωρούν σε συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη νέων ημιαγωγών, προκειμένου να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Παρά τη σημερινή άνοδο των βασικών δεικτών του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια επικαλούμενοι την αδυναμία της ιαπωνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις εξαγγελθείσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα