Απαισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2002 12:11
UPD:19:07

MEΣΑ σε κλίμα απογοήτευσης και απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές των εταιρειών διεξάγονται και σήμερα οι συνεδριάσεις στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Οι μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, ενώ οι κυριότεροι γενικοί δείκτες βρίσκονται στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφοντας σημαντικές απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε η νέα υποχώρηση της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226226.htm , καθώς και η σημερινή είδηση ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία –στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης- μειώθηκαν για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, ενώ η πτώση αυτή ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226325.htm .

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες ως προς την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226210.htm .

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες σε οικονομικά στελέχη ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις χρηματαγορές συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας, τους κινδύνους της τρομοκρατίας και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενδέχεται να δεχθούν περαιτέρω πιέσεις λόγω της τριπλής λήξης συμβολαίων δικαιωμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο προβληματισμός που δημιουργεί η απότομη ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226210.htm από την οποία πλήττονται οι μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες της Ευρώπης –κυρίως οι αυτοκινητοβιομηχανίες-, καθώς καθιστά τα προϊόντα τους λιγότερο ανταγωνιστικά στην αμερικανική αγορά.

Περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.539,5 μονάδες μειωμένος κατά 0,89%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.772,69 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,55% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.192,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,24%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται και σήμερα οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης.

Η μετοχή της France Telecom υποχωρεί κατά 4,03%, σε νέα ιστορικά χαμηλά. Την Πέμπτη, κοινοπραξία 17 τραπεζών προέβη σε προκαταρκτική συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας, ύψους 4,7 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια), προς τη γερμανική MobilCom, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη γαλλική εταιρεία να προβεί στην εξαγορά της θυγατρικής της στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η France Telecom -που ήδη ελέγχει το 28,5% της MobilCom- θα εγγυηθεί για το 90% των δανείων της MobilCom, εφόσον οι προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού -Νokia και Ericsson- υπογράψουν συμφωνία ύψους 1,1 δισ. ευρώ και εφόσον παραιτηθεί ο επικεφαλής της MobilCom, Γκέρχαρντ Σμιτ.

Απώλειες άνω του 4% σημειώνει και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal παρά τις προσπάθειες για τη μείωση του υπέρογκου χρέους της. Η Deutsche Bank απέκτησε χθες το 12,7% της Vivendi Environnement έναντι τιμήματος 1,4 δισ. ευρώ. H μείωση του μεριδίου ελέγχου της Vivendi Universal στη Vivendi Environnement εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης για συρρίκνωση του τεράστιου χρέους του.

Aντιθέτως, ελαφρά ανάκαμψη εμφανίζει η μετοχή του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters, η οποία υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/21/226216.htm . Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs υποβάθμισε σήμερα την πρότασή της για τη μετοχή του βρετανικού ομίλου σε "market perform" (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από "market outperform" (απόδοση καλύτερη της αγοράς).

Πτωτικά κινείται, τέλος, η μετοχή του υπ' αριθμόν δύο χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας HVB λόγω ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα κάτω από τη Moody's Investors Service της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα