Eurobank: Απαραίτητη η συμφωνία για τα μέτρα πριν τη Σύνοδο

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 11:48
UPD:12:07

Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στη Αθήνα σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με δεδομένη την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, επισημαίνεται στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank «7 Ημέρες Οικονομία».

«Δεν αναμένουμε ότι η Α. Μέρκελ θα συμβάλλει άμεσα στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τη δέσμη μέτρων για το 2013-14 ή για τη χρηματοδότηση της 2ετούς επέκτασης του προγράμματος ή για την επιπλέον απομείωση που πιθανόν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Παρ' όλ' αυτά, η επίσκεψη της Α. Μέρκελ είναι σημαντική», αναφέρει η Eurobank.

Η τράπεζα τονίζει επίσης πως είναι επιτακτική η ανάγκη συμφωνίας για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ πριν από τη συνάντηση κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012. Προειδοποιεί, μάλιστα, πως καθυστέρηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, βραχυπρόθεσμα, η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τη λειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, κτλ), ενώ, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η εκταμίευση της δόσης, η άμεση εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης και η διαδικασία μετασχηματισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που ήδη ξεκίνησε, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στα νέα μέτρα, η Eurobank σημειώνει ότι τα μέτρα για το 2013 αναμένονται στα 9,0 δισ. ευρώ και τα μέτρα για το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ. Καμία συμφωνία δεν υπάρχει για μέτρα ύψους 1,0 δισ. ευρώ και για την κατανομή τους την περίοδο 2013-14.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα