«Ναυάγησε» το σχέδιο συγχώνευσης EADS-BAE

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 15:35
UPD:16:35

Η BAE αναφέρει πως κατέστη σαφές ότι τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να συμβαδίσουν ούτε μεταξύ τους ούτε με τους στόχους που έχουν θέσει οι δύο εταιρείες για τη συγχώνευση.

Ακαρπες απέβησαν τελικά οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση, ύψους 45 δισ. δολαρίων, της EADS με τη BAE Systems, καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

«Είμαστε προφανώς απογοητευμένοι που δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία αποδεκτή από τις διαφορετικές κυβερνήσεις μας», αναφέρει ο επικεφαλής της BAE Systems, Ίαν Κινγκ, σε κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων.

Η βρετανική BAE και η γαλλογερμανική EADS είχαν προθεσμία μέχρι σήμερα το απόγευμα (στις 19.00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ακυρώσουν τα σχέδια συγχώνευσης ή θα ζητήσουν παράταση της προθεσμίας για διαβουλεύσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση, η BAE αναφέρει πως κατέστη σαφές ότι τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων δεν μπορούν να συμβαδίσουν ούτε μεταξύ τους ούτε με τους στόχους που έχουν θέσει οι δύο εταιρείες για τη συγχώνευση.

REUTERS

Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ζητήματα όπως τα ποσοστά που θα κατέχουν η Γαλλία και η Γερμανία στη νέα εταιρεία και το που θα βρίσκεται η έδρα της.

Μια συγχώνευση μεταξύ EADS και ΒΑΕ θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας στον κόσμο, εντείνοντας όμως τον ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση αμυντικών δαπανών από τις κυβερνήσεις της Δύσης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Παράλληλα, θα μπορούσε να προοιωνίζεται εντονότερο ανταγωνισμό μεταξύ της Airbus και της Boeing στην εξασφάλιση παραγγελιών για επιβατηγά αεροσκάφη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα