Εάν είχαμε ακολουθήσει την Bundesbank, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Figaro ο πρώην Γερμανός αντικαγκελάριος Γιόσκα Φίσερ.
Στο άρθρο ο Γερμανός πολιτικός αναλύει την εξέλιξη του ρόλου της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης και δείχνει αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ οριοθετεί την υιοθέτηση των ευρωομολόγων πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, σε σύγκριση με τις αρχές του 2009 η Ευρώπη σήμερα έχει αλλάξει βαθιά, έχει χωριστεί σε χώρες πρώτης γραμμής, αυτές της Ευρωζώνης, και οπισθοφυλακής, τις χώρες εκτός Ευρωζώνης.
Ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστηρίζει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αγωνίζονται για να σώσουν το ευρώ και πολλά ταμπού έσπασαν πλέον, με την ενεργό δράση της γερμανικής κυβέρνησης. Μερικά από αυτά είναι η ευθύνη για την υποστήριξη των τραπεζών, ο μέχρι τούδε ιερός χαρακτήρας που δινόταν στην απαγόρευση υποστήριξης των κρατών, η απόρριψη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, η απευθείας χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ, η αμοιβαιοποίηση των χρεών και τέλος ο μετασχηματισμός της ΕΚΤ που είχε δημιουργηθεί πάνω στο πρότυπο της παλιάς Μπούντεσμπανκ.
Απομένει η άρνηση των ευρωομολόγων, αλλά και αυτό το ταμπού θα εξαλειφθεί πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013, λέει ο Φίσερ στο άρθρο του.
Ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει επίσης πως η Γερμανία «παίζει έναν περίεργο ρόλο» στην κρίση αυτή. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο δυνατή οικονομικά, αποδυναμώθηκε όμως θεσμικά, πράγμα που φαίνεται από τη μείωση της επιρροής της στην ΕΚΤ.
«Η παλιά Μπούντεσμπανκ παρέδωσε το πνεύμα της στις 6 Σεπτεμβρίου με την υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος για απεριόριστες αγορές ομολόγων από χώρες με δυσκολίες, παρά την αντίθεση του Γενς Βάιντμαν» του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, εξηγεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιόσκα Φίσερ, η απόφαση αυτή δεν είναι στην ουσία έργο του Μάριο Ντράγκι αλλά της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. «Η Μπούντεσμπανκ δεν έπεσε θύμα συνομωσίας των χωρών του Νότου, βγήκε εκτός παιγνιδιού από μόνη της. Εάν την είχαμε ακολουθήσει, η Ευρωζώνη δεν θα υπήρχε πια. Όταν σε περίοδο κρίσης δίνουμε προτεραιότητα στην ιδεολογία έναντι του ρεαλισμού, οδηγούμεθα στην αποτυχία», τονίζει.
Καταλήγει, λέγοντας πως για την Ευρώπη η κρίση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία. «Καθορίζει την ατζέντα για τα επόμενα χρόνια: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση και πολιτική ένωση», λέει ο Γιόσκα Φίσερ, σημειώνοντας πως απομένει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ