Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 19:01

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν και σήμερα οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τη σκυτάλη της ανόδου να περνάει από τις τηλεπικοινωνίες στον κλάδο των ασφαλειών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.656,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,55%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 4,15% και έφθασε τις 3.897,27 μονάδες με τη μετοχή του γαλλοαμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο κατά 10,4%.

Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 3,67%, κατέγραψε και ο δείκτης DJ Stoxx 50 –στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος της Vivendi- κλείνοντας στις 3.058,24 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,56% και έχει φθάσει τις 4.368 μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν η καλή εικόνα της Wall Street κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/228032.htm και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της γαλλικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το γαλλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

H παραπάνω είδηση έρχεται να προστεθεί στα χθεσινά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία τον Ιούνιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του έτους ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο 1,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1999. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9% από 2% το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά από το Μάιο του 2000 κάτω από το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές έδειξαν να αγνοούν σημερινό δημοσίευμα που έκανε λόγο για οικονομικές ατασθαλίες στην αμερικανική εταιρεία Xerox http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227943.htm .

«Η Xerox είχε και στο παρελθόν προβλήματα με τις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Η σημερινή είδηση δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε στο "Reuters" αναλυτής γερμανικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέθεσε σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο δικαστική αγωγή εναντίον της Xerox για απάτη. Η εν λόγω εταιρεία καλείται να πληρώσει πρόστιμο, ύψους 10 εκ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έxει βαρύνει ποτέ αμερικανική εταιρεία, ξεπερνώντας το πρόστιμο ύψους 3,5 εκ. δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλει η America Online το Μάιο του 2000.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα