Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 19:01

Σημαντική άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν και σήμερα οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με τη σκυτάλη της ανόδου να περνάει από τις τηλεπικοινωνίες στον κλάδο των ασφαλειών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.656,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 2,55%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 4,15% και έφθασε τις 3.897,27 μονάδες με τη μετοχή του γαλλοαμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο κατά 10,4%.

Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 3,67%, κατέγραψε και ο δείκτης DJ Stoxx 50 –στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο τίτλος της Vivendi- κλείνοντας στις 3.058,24 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,56% και έχει φθάσει τις 4.368 μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν η καλή εικόνα της Wall Street κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/228032.htm και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την πορεία της γαλλικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το γαλλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

H παραπάνω είδηση έρχεται να προστεθεί στα χθεσινά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία τον Ιούνιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του έτους ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο 1,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1999. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,9% από 2% το Μάιο.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε για πρώτη φορά από το Μάιο του 2000 κάτω από το επίπεδο του 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές έδειξαν να αγνοούν σημερινό δημοσίευμα που έκανε λόγο για οικονομικές ατασθαλίες στην αμερικανική εταιρεία Xerox http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227943.htm .

«Η Xerox είχε και στο παρελθόν προβλήματα με τις αμερικανικές εποπτικές αρχές. Η σημερινή είδηση δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε στο "Reuters" αναλυτής γερμανικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Απριλίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατέθεσε σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο δικαστική αγωγή εναντίον της Xerox για απάτη. Η εν λόγω εταιρεία καλείται να πληρώσει πρόστιμο, ύψους 10 εκ. δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που έxει βαρύνει ποτέ αμερικανική εταιρεία, ξεπερνώντας το πρόστιμο ύψους 3,5 εκ. δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλει η America Online το Μάιο του 2000.