Αγνόησαν το σκάνδαλο WorldCom

Ανοδος σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2002 00:01

ΜΕ ΑΝΟΔΟ έκλεισε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές επιδοκίμασαν την αντοχή της αγοράς μετά την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου της WorldCom και δεν επέτρεψαν στο νέο «χτύπημα» που προήλθε από τη Xerox να επηρεάσει την εμπιστοσύνη τους.

Οι μετοχές του τομέα τηλεπικοινωνιών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαφήμισης ανέκαμψαν μετά την προχθεσινή πτώση, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η άνοδος, κατά 8%, της Nike, της μεγαλύτερης στον κόσμο κατασκευάστριας αθλητικών ειδών, μετά την αναβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησής της από τη Salomon Smith Barney.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όχι μόνο αγνόησαν, αλλά άρχισαν να επωφελούνται από το «ντόμινο» των σκανδάλων που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ, με τις μετοχές των εταιρειών ασφαλειών και τεχνολογίας να ηγούνται της ανάκαμψης, κλείνοντας ένα πολύ άσχημο τρίμηνο με ελάχιστες ελπίδες ουσιαστικής ανάκαμψης.

«Θα περάσουμε πιθανότατα ένα σκληρό καλοκαίρι», δήλωσε ο Χένιγκ Κελτς, διαχειριστής ταμείου στην Commerz Asset Managers στη Φραγκφούρτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με κέρδη 3,2%, στις 1.071 μονάδες, με την αναλογία κερδισμένων-χαμένων να φτάνει στο 10-1. Η μετοχή της Vivendi Universal κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας (10,4%), με την αγορά να αντιδρά θετικά στην προσπάθεια μείωσης του χρέους και την είδηση πως άγνωστος -μέχρι στιγμής- επενδυτής αγόρασε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Ακολούθησαν σε κέρδη οι μετοχές ασφαλειών, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας κατάφεραν να ανακάμψουν θεαματικά καθοδηγούμενες από την άνοδο 6,2% της φινλανδικής Nokia.

Χρηματιστές τόνισαν, ωστόσο, πως η χθεσινή ανάκαμψη βασίστηκε εν μέρει και στην προσπάθεια αρκετών διαχειριστών ταμείων να βελτιώσουν κάπως την εικόνα των χαρτοφυλακίων τους λόγω της λήξης του τριμήνου.

Ο δείκτης των 300 μετοχών έχασε το 16,5% της αξίας του στο τρίμηνο και συνολικά χάνει 15% από την αρχή του έτους, ουσιαστικά αφήνοντας στην αγορά το τεράστιο έργο τού να οδηγήσει το δείκτη στα περυσινά του επίπεδα στο τέλος του έτους (στην καλύτερη περίπτωση).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα