Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2002 19:12
UPD:19:14

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ επικράτησε κατά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα αρχικά κέρδη, ενώ πολλοί δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε κυρίως στην υποχώρηση των μετοχικών τιμών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/01/228541.htm .

Πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι των ασφαλειών, των φαρμακοβιομηχανιών και των τραπεζών, ενώ αντιθέτως ανοδικά κινήθηκαν στην πλειονότητά τους οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών και των πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.685,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,63%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.897,37 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,02% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.069,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,27%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,54%, στις 4.358,79 μονάδες.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή της Ericsson, η οποία έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 8,63%. Η άνοδος αυτή οφείλεται σε σημερινή δήλωση μεγαλομετόχου της Ericsson σύμφωνα με τον οποίο η σουηδική εταιρεία οφείλει να προβεί σε εξαγορά ομοειδούς εταιρείας είτε να αναζητήσει αγοραστή για την ίδια, καθώς οι συνθήκες στην αγορά είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Ο πρόεδρος της Ericsson, Michael Treschow, δήλωσε ότι η εταιρεία στην παρούσα φάση δεν βρίσκεται σε επαφή με καμμία εταιρεία, ωστόσο δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο μελλοντικά.

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 25,34% σημείωσε η μετοχή της France Telecom μετά από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times", σύμφωνα με το οποίο η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποίηση της εταιρείας, εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Αξιόλογα κέρδη (9,23%) κατέγραψε και η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Vivendi βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» σε σχέδιο για την παραίτηση του επικεφαλής του γαλλικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης, Ζαν Μαρί Μεσιέ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, ο Μεσιέ έχει ήδη δεχθεί να υποβάλει την παραίτησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα