Προτιμούν να απέχουν στη Ν.Υ.

Χωρίς κατεύθυνση η Ευρώπη
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2002 00:01
UPD:09:05

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ήταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τις μετοχές τεχνολογίας να δέχονται πιέσεις, καθώς όλα δείχνουν πως η WorldCom οδηγείται σε πτώχευση λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου στην εταιρεία.

Οι Αμερικανοί επενδυτές φοβούνται πως η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να γίνει αισθητή πριν από το τέλος του έτους, ή και το επόμενο έτος.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως, μετά το οδυνηρό τρίμηνο που γνώρισαν οι επενδυτές, μάλλον θα προτιμήσουν να μείνουν εκτός αγοράς στη διάρκεια του καλοκαιριού, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες το φθινόπωρο. Η μετοχή της WorldCom έχασε το 91% της αξίας της ή 76 σεντ, υποχωρώντας στα 7 σεντ.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.109,79 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,44% και ο Nasdaq στις 1.403,8 μονάδες με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,06%.

Συνεδρίαση χωρίς κατευθύνσεις και ουσιαστικά κίνητρα ήταν η χθεσινή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχικές τιμές να περιορίζονται σε πορεία στενών διακυμάνσεων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε από νωρίς στη μετοχή της France Telecom μετά από δημοσιεύματα - που διαψεύσθηκαν- που θέλουν την κυβέρνηση να επαναγοράζει μετοχές της υπερχρεωμένης εταιρείας τηλεπικοινωνιών και να επανεθνικοποιεί το 55,5% της εταιρείας.

Η μετοχή εκτινάχθηκε 25% και κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών ακόμη και μετά τις ανακοινώσεις των απογοητευτικών στατιστικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,21% και απώλειες 0,16%, αντίστοιχα.

Τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και της Μαδρίτης υποχώρησαν, ενώ του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη. Το κλίμα στο βρετανικό χρηματιστήριο ήταν ιδιαίτερα νευρικό λόγω της αναβολής -την τελευταία στιγμή- δύο μετοχοποιήσεων στην αγορά, των Yell και Focus Wickes με αιτιολογικό το αρνητικό κλίμα στο χρηματιστήριο.

Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη παραμένει νευρικό, μετά τις απώλειες της τάξης του 16% που κατέγραψε ο δείκτης των 300 μετοχών στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στο Παρίσι, χρηματιστές και επενδυτές είχαν κι άλλο λόγο να πανηγυρίζουν. Ο αντιδημοφιλής επικεφαλής του ομίλου Vivendi Universal, Ζαν-Μαρί Μερσιέ, δέχθηκε τελικά να αφήσει τη θέση του. Η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε 9% ψηλότερα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα