«Καμπανάκι» ΓΣΕΒΕΕ για τη συρρίκνωση των ΜμΕ

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 21:19

Οπως σημειώνει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, τα νούμερα από τη Eurostat δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης απειλεί τις αντοχές της κοινωνίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας, δεν επιτρέπει κυβερνητικούς και κομματικούς απομονωτισμούς και μονομερείς αποφάσεις.

«Σήμα κινδύνου» για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρούει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η οποία με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργού και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητεί να συναντηθεί άμεσα μαζί τους.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η Συνομοσπονδία, τα νούμερα από τη Eurostat δείχνουν ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης απειλεί τις αντοχές της κοινωνίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί σε μαζική καταστροφή θέσεων εργασίας, δεν επιτρέπει κυβερνητικούς και κομματικούς απομονωτισμούς και μονομερείς αποφάσεις.

Παραθέτει μάλιστα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης έχει οδηγήσει σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις (καθαρή μείωση) τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις απασχόλησης, χάθηκαν, όπως αναφέρει, περί τις 500.000 από το 2010 έως σήμερα στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να τείνει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική.

Η Συνομοσπονδία επικαλείται επίσης στοιχεία που περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα έκθεσης αξιολόγησης των επιδόσεων των ΜμΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτά, περισσότερες από 90.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά από το 2008 μέχρι το 2011, με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά να παραμένουν δυσοίωνες. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ΜμΕ τη φετινή χρονιά θα συρρικνωθεί περαιτέρω, φτάνοντας στις 758.701 επιχειρήσεις από 765.839 πέρυσι και 856.137 που ήταν το 2007, για να αρχίσει να ανακάμπτει το 2013, όποτε εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί στις 762.280, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2011.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα