Δ. Δρούτσας: Τελευταία ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της χώρας

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 20:43
UPD:20:43

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας. (Φωτογραφία αρχείου)

Η ελληνική οικονομική κρίση και η βοήθεια από τους εταίρους της δεν σημαίνουν ότι η χώρα μας θα κάνει την παραμικρή υπαναχώρηση στην πολιτική της στα εθνικά θέματα, διαμήνυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας, σε ομιλία του σε εκδήλωση του «Ινστιτούτου Καρλ Ρένερ» στη Βιέννη, με θέμα «Κρίση χωρίς τέλος. Η Ελλάδα αναζητεί τη διέξοδο».

Όπως είπε ο κ. Δρούτσας, η κρίση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της χώρας, με αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν θέλει να κατανοήσει μερίδα του πληθυσμού, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 30 και πλέον χρόνων φέρουν τις κύριες ευθύνες για το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν και για την επικρατούσα ατιμωρησία, με την ανοχή και την συνυπευθυνότητα των πολιτών.

Έντονη κριτική άσκησε στη διαπλοκή ανάμεσα σε πολιτική, οικονομία και Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας την ανάγκη για βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και προτείνοντας νόμο για τα Μέσα Ενημέρωσης και για καθιέρωση εκλογής των βουλευτών μόνο για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους αλλά και για το ασυμβίβαστο βουλευτικού αξιώματος και συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης παρατήρησε ότι θα πρέπει να είναι σωστό το μέγεθος και η αποτελεσματικότητά τους κάτι που δεν συμβαίνει καθώς ζητούνται πάρα πολλά από τον ελληνικό λαό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια επεσήμανε τις ζημίες που επέφεραν οι φήμες για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημειώνοντας ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ξένοι πολιτικοί που εκμεταλλεύτηκαν την ελληνική κρίση για εσωπολιτικές σκοπιμότητες.

Τώρα, πρόσθεσε, περιορίζονται οι φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού υπερίσχυσε η θέση ότι η έξοδος θα είχε τεράστιες συνέπειες και θα προκαλούσε φαινόμενο «ντόμινο» ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που εμφανίζει κρίση, αλλά και μια σειρά άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στις αιτίες ανόδου της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, είπε ότι αυτές δεν πρέπει να αναζητηθούν στην ιδεολογία, αλλά στην απόγνωση του λαού και στην οργή του προς το υπάρχον σύστημα και τις πρακτικές του παρελθόντος.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τόνισε πως δεν θα πρέπει να καταλήξουν σε ξεπούλημα της και οι θεσμοί της ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε αυτές να είναι σωστές και να μην επιτρέψουν να περάσει ελληνική περιουσία φθηνά σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως αυτό είναι πολιτικό θύμα αυτής της κρίσης και πληρώνει τη δυσαρέσκεια του Έλληνα πολίτη για το παρελθόν, αλλά είναι επίσης συνυπεύθυνο για την πολιτική νοοτροπία που επικράτησε στη χώρα και θα πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη του.

Ωστόσο, κατέληξε, το ΠΑΣΟΚ επέδειξε υπευθυνότητα μετά το φθινόπωρο του 2009 και ακολούθησε μια πολιτική ενάντια στην ιδεολογία του και στις προθέσεις του, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή για τη χώρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα