Ρόμπεϊ: Αξιολόγηση της ελληνικής προόδου με βάση την έκθεση της τρόικας

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 12:30
UPD:13:29

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε για δυσοίωνες προβλέψεις -στο άμεσο μέλλον- όσον αφορά την ανεργία, επισημαίνοντας ότι σήμερα 25 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας - πρόοδος η οποία, όπως σημείωσε, «θα εξεταστεί από το Eurogroup, με βάση τη σχετική έκθεση που θα παρουσιάσει η τρόικα».

Εξάλλου ο κ. Ρόμπεϊ μίλησε για δυσοίωνες προβλέψεις -στο άμεσο μέλλον- όσον αφορά την ανεργία, επισημαίνοντας ότι σήμερα 25 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι αυτό, τόνισε, απόλυτη προτεραιότητα της Ένωσης θα πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η κοινωνική ολοκλήρωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτίμησε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στις αναγκαίες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που όπως σημείωσε, «αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει στην ευρωζώνη». Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, μας έχει ήδη διαβεβαιώσει για την πρόθεση της να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ και πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προς αυτή την κατεύθυνση.

Γενικότερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να διαχωριστούν τα χρέη των τραπεζών από τα δημοσιονομικά χρέη των κρατών- μελών της Ε.Ε. και στο σημείο αυτό τάχθηκε υπέρ της συνεισφοράς του χρηματοπιστωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι το πακέτο για επενδύσεις, ύψους 100 δισ. ευρώ, στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως είπε, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία του μηχανισμού εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη.

Τις επόμενες βδομάδες, κατέληξε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης ένα πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και την αντιμετώπιση του ζητήματος με τις καταθέσεις Ευρωπαίων πολιτών στους λεγόμενους «φορολογικούς παραδείσους».

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα