Υποχωρήσεις της τρόικας στα εργασιακά

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 14:07
UPD:22:49

«Mετα από ολονύκτια προσπάθεια, το πρωί η τρόικα υποχώρησε σε δύο βασικά ζητήματα στο θέμα των αποζημιώσεων και στο θέμα της προειδοποίησης. Αρα λοιπόν η διαφορά είναι πλέον περί όνου σκιάς και ελπίζω πλέον να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Νέα πρόταση για τις αλλαγές στα εργασιακά μπήκε στο τραπέζι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας, «μετα από ολονύκτια προσπάθεια, το πρωί η τρόικα υποχώρησε σε δύο βασικά ζητήματα στο θέμα των αποζημιώσεων και στο θέμα της προειδοποίησης». «'Αρα λοιπόν η διαφορά είναι πλέον περί όνου σκιάς και ελπίζω πλέον να υπάρξει συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε δηλώσει ότι από χθες έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά βήματα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τα εργασιακά. «Συνεχίζεται η προσπάθεια ακόμα και σήμερα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για ακόμη θετικότερα βήματα», είπε, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί.

Σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό παράγοντα, οι πιστωτές δέχθηκαν να ανέλθει στις 2.000 ευρώ το ποσό βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση πέραν των 16 μισθών και μέχρι τους 24μήνες, ενώ ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης δεν θα είναι τρεις μήνες, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα, αλλά τέσσερις.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το πακέτο μέτρων, μετά και τις υποχωρήσεις της τρόικας, έκλεισε και πως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση του Euro Working Group κατά την αυριανή του συνεδρίαση. Γνωστοποίησε ακόμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ξεχωριστά νομοσχέδια, ένα για τις περικοπές και ένα για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Αργότερα ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε στη Βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαπραγμάτευση έχει περατωθεί, αλλά ακόμα και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει βελτιώσεις: «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει περαιωθεί (για το πακέτο) μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που έχουν σχέση με τα εργασιακά».

Το απόγευμα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές αρχές απάντησε «προς το παρόν όχι». Σημείωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για τη νέα πρόταση σχετικά με τις αλλαγές στα εργασιακά ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου, οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές και τις συνέπειές της. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μπίστη για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η δίωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ στην οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση και οι συμβιβαστικές προτάσεις γύρω από τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.

Παράλληλα από πηγές του ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, για την προσπάθεια βελτίωσης στα εργασιακά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατική Αριστερά είχε αντιτεθεί έντονα στο ενδεχόμενο οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις να έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή με το συνολικό πακέτο των μέτρων.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να εμφανιστούν ως «προστάτες της εργατικής τάξης» την ώρα που έχουν συμφωνήσει στο μεγαλύτερο πακέτο περικοπών από την αρχή της κρίσης, σχολίασε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός.

Παριστάνουν ότι απορρίπτουν τα επιπλέον μέτρα που ζητεί η τρόικα την, ενώ προωθούν μια πολιτική που επιχειρεί να μετατρέψει τον μισθό σε φιλανθρωπικό επίδομα φτώχειας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιός και μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «λαγό των επόμενων μέτρων» τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και «κομπάρσο χωρίς ίχνος αξιοπιστίας» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ειδικότερα για τα εργασιακά, ο αρμόδιος τομεάρχης του πολιτικού Δημήτρης Στρατούλης σχολίασε πως «η δήθεν υποχώρηση της τρόικας στα εργασιακά είναι ένα χοντρό παραμύθι της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, αφού με τον δήθεν συμβιβασμό για τις αποζημιώσεις απολύσεων, οι απολύσεις εργαζομένων θα γίνουν ακόμα πιο εύκολες και ακόμα πιο φτηνές για τους εργοδότες και η πρωτοφανώς υψηλή ανεργία θα εκτιναχτεί ακόμα περισσότερο».

Στρέφοντας τα βέλη του και στη ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζει πως «παίζει πολιτικό θέατρο για τα εργασιακά, γιατί δεν λέει όλη την αλήθεια, ότι δηλαδή ήδη έχει συμφωνήσει αφενός ο κατώτερος μισθός να καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας και όχι με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ εργατικών και εργοδοτικών φορέων και αφετέρου να μειωθούν κατά 5% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε οριστική κατάρρευση τα έσοδα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα