Αλ. Τσίπρας: Μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία χρέους

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 15:34
UPD:18:44

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Βουλή.

A- A A+

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση με προσωπικές βολές κατά των τριών πολιτικών αρχηγών που τη στηρίζουν εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία χρέους.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σχ για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, ο κ. Τσίπρας επέρριψε στην κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει τη λογική της μη διαπραγμάτευσης και του «καλού και υπάκοου μαθητή», αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι από αντιμνημονιακός έγινε «μέσα σε μια νύχτα βασικός εγγυητής του μνημονίου», ενώ αναφερόμενος στις χθεσινές του δηλώσεις του κ. Σαμαρά, σημείωσε ότι η επίκλησή του δεν είχε αποδέκτη τον ελληνικό λαό αλλά τους «κυβερνητικούς του συνεταίρους» με στόχο «να σώσει την κυβέρνηση του που καταρρέει». «Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που δεν τολμά να έρθει στη Βουλή και να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση. Είναι αυτός που θα σώσει το λαό;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη, καλώντας τους αν πραγματικά διαφωνούν με τις ανατροπές στα εργασιακά να καταψηφίσουν τα επικείμενα μέτρα. «Τώρα ανακάλυψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι γινόμαστε προτεκτοράτο;», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Δεν ξέρει η ΔΗΜΑΡ ότι ο βασικός κορμός των απαιτήσεων για τα εργασιακά εχει ψηφιστεί από το Φεβρουάριο; Μήπως τσινάμε στην ουρά γιατί θέλουμε να καταπιεί ο λαός αμάσητο το γάιδαρο των 13,5 δισ. ευρώ;».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν μια «αποικία χρέους» και κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν την ευθύνη να σταματήσουν «τον κατήφορο», στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

O πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο επίμαχο γερμανικό έγγραφο, στο οποίο γινόταν λόγος για δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του να κατατεθεί εγγράφως αντίγραφο της απάντησης της κυβέρνησης.

«Οι μάσκες πέφτουν», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για «απόλυτο εξευτελισμό» όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου γενικότερα. «Δεν υπάρχει Ε.Ε και ΕΚΤ αλλά η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε που δίνουν εντολές», ανέφερε, κατηγορώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό ότι από φόβο φτιάχνει «τον άξονα υποταγής» με τη διμερή συμφωνία Ελλάδας και Γερμανίας και ανέχεται να μετατρέπεται η χώρα σε προτεκτοράτο.

Χαρακτήρισε ακόμη τον υπουργό Οικονομικών «φανατικό νεοφιλελεύθερο σχεδιαστή της τακτικής του καλού μαθητή, που αντί να ζητήσει πολιτική διαπραγμάτευση, όπως μια Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό χρέος, προχώρησε σε συμφωνία υποταγής με την γερμανική κυβέρνηση».

Οσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ και στη σημερινή κατάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Πού πήγε αυτό το cd δεν ξέρει κανένας. Ή είστε τόσο ανίκανοι ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Ποιους κρύβετε, ποιους προστατεύετε από το να μην φορολογηθούν;».

Επισήμανε ακόμη ότι η συγκεκριμένη λίστα δεν είναι η μόνη λίστα μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει απαξιωθεί, αφού όπως είπε, δείχνει ότι δεν έχει πλέον καμιά ηθική αξία.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, επανέλαβε ότι η κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, είναι ένα έγκλημα σε βάρος των υπόλοιπων γενεών. «Η εξευτελιστική εκποίηση δημοσίων οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ και η Δωδώνη γίνεται μεταξύ άλλων, για να στερηθεί η επόμενη κυβέρνηση, που θα έρθει με την στήριξη του λαού, σημαντικά εργαλεία για την ανόρθωση της χώρας και της οικονομίας», παρατήρησε.

Στα πυρά του κ. Τσίπρα εναντίον του, απάντησε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως δεν είναι «φανατικός νεοφιλελεύθερος», αλλά «εραστής του σκανδιναβικού μοντέλου, ρεαλιστής και όχι αιθεροβάμων».

Σε σχέση με τις αξιώσεις του κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως υπάρχει σχετικά μια γερμανική εμμονή ετών. «Του απάντησα πως δεν το δεχόμαστε, ούτε εμείς, ούτε το ΔΝΤ. Δεν μπορούμε ωστόσο να του απαγορεύσουμε να στείλει τέτοιο έγγραφο σε μας», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή