Δεν επιβεβαιώνει τα περί επιμήκυνσης ο Σόιμπλε

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 20:22
UPD:22:07

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση, δεν υπάρχει κάποια νέα πληροφορία σχετικά με συμφωνία της τρόικας για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι καθημερινά νέες πληροφορίες, εσκεμμένα ή όχι, προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα ενώ τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η έκθεση της τρόικας ως προϋπόθεση για περαιτέρω αποφάσεις. Τέλος διευκρίνισε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup.

«Πετύχαμε την επιμήκυνση, εάν δεν παίρναμε την επιμήκυνση τότε θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ αντί για 13,5 δισ.» δήλωσε νωρίτερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Διευκρίνισε πάντως πως η χώρα δεν έχει πάρει τυπικά την έγκριση, την έχει πάρει όμως ουσιαστικά: «Όλα τα σενάρια που δουλεύουμε με την τρόικα είναι με βάση την επιμήκυνση. Δεν την έχουμε πάρει τυπικά την έγκριση (για την επιμήκυνση) .. αλλά ουσιαστικά την έχουμε».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η εξέταση της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα συνεχίζεται από την τρόικα, όμως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Η εξέταση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Καταλαβαίνω ότι έχει γίνει πρόοδος αλλά απομένουν να διευκρινιστούν ορισμένα στοιχεία και δεν ξέρω περισσότερα για αυτό», είπε ο Ντράγκι από το Βερολίνο.

H γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung από την πλευρά της επικαλούμενη πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δημοσιεύει ότι θα δοθεί διετής παράταση στην Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Αθήνα θα πρέπει να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2016 και όχι το 2014, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, αναφέρει η εφημερίδα ενώ κάνει λόγο για παράταση της εφαρμογής των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στον τομέα της ενέργειας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεσμεύσουν σύντομα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, παραμένει αναπάντητο ερώτημα το πώς θα κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2013 και του 2014 αφού υπολογίζει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 15-18 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα