Ικανοποίηση Βρούτση από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης

Εργασιακά
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012 13:30
UPD:15:20

Στις βελτιώσεις που όπως είπε, πέτυχε η κυβέρνηση επί του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν μας διέψευσε παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη, παρατήρησε ο υπουργός και πλέον «μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον (πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) κ. Τσακλόγλου στο Euro Working Group».

Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα, και αναφερόμενος ειδικά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών» και «μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια».

Αναλυτικά, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

- Εξασφαλίστηκε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός

- Διεσώθησαν οι ωριμάνσεις (τριετίες) για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό

- Το υπουργείο προασπίστηκε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρά την ύπαρξη του νέου μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού.

Διασφαλίσαμε, είπε ο υπουργός, η ΕΓΣΣΕ να διαπραγματεύεται ελεύθερα κάθε κανονιστικό όρο, μισθολογικό ή μη, ανεξάρτητα και πάνω από τους ελάχιστους νομοθετημένους μισθούς, παρότι ο ν.4046 του 2012 θεσμοθέτησε την πλήρη αντικατάσταση της ΕΓΣΣΕ με το νέο σύστημα νομοθετημένου ελάχιστου μισθού. Τώρα, συμπλήρωσε, εναπόκειται στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να πυκνώσουν τις τάξεις των οργανώσεών τους, να ενδυναμώσουν την αντιπροσωπευτική τους βάση, ώστε να εξασφαλίσουν για τα μέλη τους όρους εργασίας ανώτερα από τα ελάχιστα νομοθετημένα όρια που θα θέτει κάθε φορά ο νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστεί τόσο η αναγκαία κοινωνική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και η συμβολή έγκριτων φορέων, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, ο νέος κατώτατος μισθός θα περνά και από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλή και θα διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική δημοκρατική νομιμοποίηση.

- Προσαρμόστηκε το επίπεδο αποζημιώσεων απόλυσης κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία όλων των σημερινών εργαζομένων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, δεν θα υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στις αποζημιώσεις για τους μισθωτούς που έχουν εισόδημα έως 2.000 ευρώ, δηλαδή για πάνω από το 85% του συνόλου των μισθωτών. Ετσι, εξήγησε, ενώ η αρχική πρόταση της τρόικας προέβλεπε για τους εργαζομένους με πάνω από 16 έτη προϋπηρεσίας, αποζημίωση που δεν θα ξεπερνούσε τους 6 βασικούς μισθούς των 586 ευρώ, «φθάσαμε στους 12 επιπλέον μισθούς των 2.000 ευρώ». Στο σημείο αυτό, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε επίσης, ότι η αρχική συνολική απαίτηση της τρόικας ήταν να μειωθούν όλες οι αποζημιώσεις στο 50%.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο χρόνος προειδοποίησης από τους 3 στους 4 μήνες.

- Αποφεύχθηκε η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργασίας

Όπως εκτίμησε ο υπουργός, πρόκειται για σημαντικό κέρδος, καθώς δεν θα μπορεί κάποιος εργοδότης να τροποποιεί την οργάνωση του χρόνου εργασίας στην επιχείρηση με ατομική συμφωνία και το διευθυντικό δικαίωμα, αλλά μόνο με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις, όπως διαμορφώθηκε το 2011 με το ν.3986-2011.

- Καταργήθηκαν διαδικασίες του ΣΕΠΕ που προσέθεταν γραφειοκρατικό βάρος στις επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα διατηρήθηκαν όσε εξασφαλίζουν την ελεγκτική ικανότητα της επιθεώρησης εργασίας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Αυτό είναι το βασικό περιεχόμενο της Συμφωνίας που θα έρθει στη Βουλή και αφορά τα εργασιακά, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως είναι ένα πλαίσιο αλλαγών με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα