Συνεχίζεται η άνοδος του δολαρίου

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2002 13:31
UPD:13:34

ANOΔΟ για πέμπτη κατά σειρά ημέρα σημειώνει το αμερικανικό νόμισμα έναντι των ανταγωνιστών του στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και έξι μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ανοδική πορεία του δολαρίου αποδίδεται κυρίως στα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/04/229170.htm .

Ικανοποιητικά αναμένεται να είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, και τα στοιχεία για την απασχόληση που θα δοθούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) στη δημοσιότητα. Αναλυτικότερα, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου εκτιμάται ότι προσέθεσε τον περασμένο μήνα 75.000 θέσεις εργασίας έναντι 41.000 θέσεων εργασίας το Μάιο.

«Η βελτίωση των συνθηκών στον τομέα της απασχόλησης, η οποία συνεπάγεται αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, θα δώσει ώθηση στο δολάριο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ», δήλωσε στο "Bloomberg", υψηλόβαθμο στέλεχος της Mizuho Corporate Bank στο Τόκιο.

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό νόμισμα δέχεται πιέσεις μετά τη δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Μασάρου Χαγιάμι, ότι στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των παρεμβάσεων στη χρηματαγορά. Η πολιτική αυτή έχει στόχο τη συγκράτηση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος λόγω των κινδύνων που ενέχει μια απότομη αλλαγή στην ισοτιμία δολαρίου/γιεν στην οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Πτωτικά κινείται και το ενιαίο νόμισμα, γεγονός το οποίο αποδίδεται και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει το σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος που υπέβαλε η Ιταλία. Αρκετές άλλες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης δέχονται κριτική σχετικά με την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο διαπραγματεύθηκε ώστε να προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

Στις 13:20 ώρα Ελλάδος, το ευρώ ισοδυναμούσε με 97,4 σεντς έναντι 97,92 σεντς στις αργά χθες το βράδυ. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 97,90 σεντς ανά ευρώ.

Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στις 13:20 ώρα Ελλάδος στα 117,51 γιεν ανά ευρώ έναντι 117,48 γεν ανά ευρώ αργά χθες το βράδυ.

Το δολάριο, τέλος, ισοδυναμούσε στις 13:20 ώρα Ελλάδος με 120,63 γεν έναντι 120,48 γεν στις 10:05 το πρωί και 119,97 γεν στις 24:00 χθες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα