Στο 3,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2002 13:05

ΠΤΩΣΗ για τρίτο κατά σειρά μήνα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς και στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου (κατά περίπου 9% από την αρχή του έτους).

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,3% από 3,4% το Μάιο, ενώ ο εναρμονισμένος διαμορφώθηκε στο 3,6% τον Ιούνιο έναντι 3,8% το Μάιο. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον ίδιο μήνα στο 1,7% από 1,9% το Μάιο.

Αισιοδοξία για περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τους επόμενους μήνες δημιουργεί η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής το Μάιο, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών χονδρικής τον Μάιο μειώθηκε κατά 1,3%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση το 2001 και 0,8% το 2000. Επίσης σε ετήσια βάση (σύγκριση με Μάιο 2001) παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 5,3% που είχε καταγραφεί στο αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στην εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία προέβη στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας το 2002 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3%, ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για 3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα