Η "Washington Post" για την ελληνική οικονομία

Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2002 14:15
UPD:14:18

Η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και η υιοθέτηση του ευρώ έχει ενισχύσει την πορεία αυτή, εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα "Washington Post".

Στο κύριο άρθρο των οικονομικών της σελίδων, που έχει τίτλο: «Εκμεταλλευόμενοι το Ευρώ» και υπότιτλο: «Οι Έλληνες αποκομίζουν τα οφέλη του νέου νομίσματος», τονίζει ότι πριν από μερικά χρόνια τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας ήταν η στασιμότητα, η αστάθεια και ο πληθωρισμός, ενώ τώρα, αφού εγκατέλειψε το παλιό της νόμισμα και υιοθέτησε το ευρώ, η χώρα διαθέτει μια από τις πλέον σφριγηλές οικονομίες της Ευρώπης.

Οι αγωνίες υποτιμήσεων έχουν εξαφανιστεί, τα επιτόκια έχουν μειωθεί και παρατηρείται «έκρηξη» στην οικονομική δραστηριότητα. Επομένως, συνεχίζει, δεν προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ενθουσιωδών οπαδών του νέου νομίσματος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά την ευνοϊκή επίδραση του ευρώ, η ανεργία παραμένει σε επίπεδα άνω του 10%, οι ξένες επενδύσεις είναι ελάχιστες και παραμένουν πολλά διαρθρωτικά εμπόδια στην ανάπτυξη, όπως η εργατική νομοθεσία.

Το άρθρο καταλήγει με την επισήμανση ότι η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που η παρουσία της στην Ευρωζώνη δεν έχει οδηγήσει στην αλλαγή ευαίσθητων πολιτικών, όπως η εργατική νομοθεσία που περιορίζει την απόλυση υπαλλήλων. Πολλοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να γίνει ένας ελκυστικός τόπος επενδύσεων εάν δεν εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, ώστε να περιοριστεί ο ισχυρός ρόλος του κράτους στην οικονομία και να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα