Eξανεμίστηκαν τα κέρδη στο Τόκιο

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2002 09:59
UPD:10:01

ΜΙΚΡΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο λόγω των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης σε μετοχές τραπεζών και μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών.

Έντονες ανησυχίες προκάλεσε δημοσίευμα της "Wall Street Journal" το οποίο κάνει λόγο για λογιστικές παρατυπίες στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,53%, στις 10.769,2 μονάδες, παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινείτο ανοδικά και βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 11.000 μονάδων για πρώτη φορά μετά τις 14 Ιουνίου. Συνολικά άλλαξαν χέρια 751 εκατομμύρια μετοχές.

Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.033,99 μονάδες μειωμένος κατά 0,86%.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών οι οποίες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των ΗΠΑ εξαιτίας της εξασθένησης του δολαρίου έναντι του γιεν κοντά στα 118,95 γιεν. Η μετοχή της Toyota σημείωσε πτώση κατά 1,95%.

Ο πρόεδρος της παραπάνω εταιρείας, της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ιαπωνία, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ενίσχυση του γιεν έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

«Οι ρυθμοί ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος είναι ταχείς και αναρωτιέται κανείς τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής», τόνισε ο κ. Τσο. Ο επικεφαλής της Toyota υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η εταιρεία ίσως αναγκασθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της αναλογίας των προϊόντων της που παράγονται στο εξωτερικό.

Από τον κλάδο των τραπεζών, τις σημαντικότερες απώλειες (-2,41%) κατέγραψε ο τίτλος της Mizuho Holdings, της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, οδηγώντας τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών σε πτώση 1,74%.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά την εντυπωσιακή πορεία ομοειδών αμερικανικών μετοχών στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε η μετοχή της Toshiba, η οποία ενισχύθηκε κατά 2%.

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η εκτίμηση αναλυτή της αμερικανικής Bancorp Piper Jaffray ότι οι παραγγελίες για εξοπλισμό ημιαγωγών αναμένεται να αυξηθεί από 30% έως 50% στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για τις δαπάνες σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό στο χώρο των ημιαγωγών.

Παράλληλα, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών Intel και Texas Instruments http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/08/229860.htm .

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάιο σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημείωναν πτώση κατά 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα