Μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2002 10:58

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Έντονο προβληματισμό προκάλεσε δημοσίευμα της "Wall Street Journal" το οποίο κάνει λόγο για λογιστικές παρατυπίες στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck. Η πληροφορία αυτή αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την αξιοπιστία των οικονομικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και μετρίασε τον ενθουσιασμό από την εντυπωσιακή άνοδο των μετοχών στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει διατηρήσιμη ανάκαμψη, εάν κάθε δύο ή τρεις μέρες έρχονται στην επιφάνεια τέτοιου είδους ιστορίες», δήλωσε στο "Bloomberg" διαχειριστής κεφαλαίων στην Bank Sarasin & Cie.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,93%, στις 4.572 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,38% και έχει φθάσει τις 3.877 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει πτώση κατά 1,59% έχοντας διαμορφωθεί στις 4.411,83 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,80% και βρίσκεται στις 3.062,69 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της γαλλικής Alcatel να υποχωρεί κατά 3,92%.

Πτώση (1,07%) σημειώνει και η μετοχή της βρετανικής Vodafone, η οποία -σύμφωνα με δημοσιεύματα- σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά ύψους 3 δισ. στερλινών για την εξαγορά του 44% του μεριδίου που διαθέτει η Vivendi στη Cegetel, τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/08/229862.htm .

Απώλειες καταγράφει και ο τίτλος της France Telecom, η οποία εξακολουθεί να αναζητεί λύσεις για την κάλυψη του τεράστιου χρέους της http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/08/229869.htm .

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται η μετοχή του βρετανικού ομίλου λιανικής Kingfisher, ο οποίος αναμένεται σήμερα να προχωρήσει στην προγραμματισμένη εξαγορά του γαλλικού ομίλου λιανικής Castorama. Η Castorama, ιδιοκτήτρια της B&Q στη Βρετανία και της Brico Depot στη Γαλλία, είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ειδών για τη βελτίωση του σπιτιού στην Ευρώπη με 549 υποκαταστήματα.

Μικρή άνοδο σημειώνει και η μετοχή της Marks & Spencer. Kατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου την Τετάρτη, ο Λικ Βαντεβέλντ αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου. Οι φήμες κάνουν λόγο ότι τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο Ρόγκερ Χόλμς, νυν γενικός διευθυντής του τμήματος λιανικών δραστηριοτήτων του ομίλου στη Βρετανία.

Τέλος, απώλειες 1,56% καταγράφει ο γερμανικός όμιλος κοινής ωφελείας Ε.ΟN, o οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά ύψους 7 δισ. στερλινών (10,64 δισ. δολαρίων) για την εξαγορά της βρετανικής ομοειδούς εταιρείας Scottish & Southern Energy (SSE), η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 9 στερλίνες ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα