Στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση ζητεί η Μέρκελ

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 21:18
UPD:21:18

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, προχωρώντας με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη για μεγαλύτερη ενότητα.

Η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για στενότερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση, που θα μπορέσει να εφαρμοστεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Αγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, προχωρώντας με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη για μεγαλύτερη ενότητα.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα Δεκεμβρίου για να συζητήσουν για τις αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του στενότερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών.

Η Μέρκελ καθόρισε τέσσερα στοιχεία στην ομιλία της, στα οποία περιλαμβάνεται η εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοοικονομικών αγορών, η στενότερη ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής και βήματα για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ίδια επανέλαβε πως υποστηρίζει να δοθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς νέα δικαιώματα για να επεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όταν αυτοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Επίσης μίλησε για την ανάγκη στενότερου συντονισμού των πολιτικών για την απασχόληση και τη φορολογία, ωστόσο επέμεινε ότι η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να είναι φιλόδοξοι και απαιτητικοί και να μην διστάζουν μπροστά σε μια αλλαγή, σημείωσε. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεταβίβαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Παρά τις πιέσεις της για μια βαθύτερη ένωση, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, στην οποία θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης και των μελών της ΕΕ που δεν ανήκουν σε αυτή.

Μετά τις Βρυξέλλες, η Μέρκελ αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Βρετανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. «Θέλω μια ισχυρή Βρετανία εντός της ΕΕ», σημείωσε στην ομιλία της προς τους Ευρωβουλευτές, απορρίπτοντας τις προτάσεις των ευρωσκεπτικιστών ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα