Αναδιάρθρωση δανείων ΕΤΕΑΝ

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 12:23
UPD:13/11/2012 14:07

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Σειρά πρωτοβουλιών για την απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

1. Αναδιάρθρωση δανείων

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί όρθια

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί όρθια

Έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από τον τρέχοντα μήνα τίθεται σε ισχύ αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και επέκταση της αποπληρωμής τους μέχρι το Μάιο του 2014 (οπότε και λήγουν τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που συνιστούν το μετοχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ).

Η ακριβής διάρκεια της επιμήκυνσης, θα εξαρτάται από τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει κάθε δανειολήπτης με την τράπεζά του.

Η δυνατότητα παράτασης προσφέρεται τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες επειδή δεν εξυπηρετούνταν.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τα παραπάνω και τροποποιεί τον Κανονισμό του ΕΤΕΑΝ, βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος , η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα αναδιάρθρωσης, δηλαδή παράτασης των δανείων. Η Απόφαση είναι ήδη έτοιμη, υπογράφεται άμεσα και, όπως προαναφέρθηκε, θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο Νοέμβριο.

2. Νέο πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης

Προωθείται νέο πρόγραμμα για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις μέσω της αποδέσμευσης κονδυλίων ύψους 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τα οποία παρέμεναν αναξιοποίητα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι τράπεζες, ενώ θα είναι επιλέξιμοι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα:

α. Αποδεσμεύονται 170 εκατ. ευρώ από τα υφιστάμενα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Με τα κονδύλια αυτά προκηρύσσεται νέο πρόγραμμα για χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης, από όλες τις τράπεζες που θα ενδιαφερθούν, σύμφωνα με τους σχετικούς Κοινοτικούς Κανονισμούς, προς όλες τις επιχειρήσεις. Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ενώ τα υφιστάμενα προγράμματα αφορούν μόνον επενδυτικού χαρακτήρα πιστώσεις.

β. Μειώνεται ο συντελεστής μόχλευσης στο 1 προς 1, κάτι που σημαίνει ότι για τα 170 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ, οι τράπεζες θα εισφέρουν άλλα 170 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μέσω του νέου προγράμματος να φθάσουν στα 340 εκατ. ευρώ περίπου.

γ. Ουσιαστικά, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η επιδότηση επιτοκίου θα διαμορφωθεί στο 50%, αφού το δάνειο στο μέρος που προέρχεται από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, θα είναι άτοκο και στην πράξη, ο δανειολήπτης θα επιβαρύνεται με το μισό επιτόκιο από το ισχύον στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση το επιτόκιο θα είναι αρκετά μικρότερο από το ισχύον, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα λόγω της μόχλευσης ήταν άτοκο μόνο το 1/3 του δανείου.

δ. Όπως προαναφέρθηκε, το πρόγραμμα απευθύνεται πλέον σε όλες τις τράπεζες για λόγους απλούστευσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών, αντιμετωπίζοντας έτσι τις αγκυλώσεις που εμπόδιζαν την απορρόφηση των κονδυλίων από τα υφιστάμενα προγράμματα του Ταμείου.

ε. Για τα υπόλοιπα 130 εκατ. του ταμείου επιχειρηματικότητας, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ίδιες οι τράπεζες έκριναν πως μπορούν να απορροφηθούν και παραμένουν διαθέσιμα στα υφιστάμενα προγράμματα για τα οποία επίσης ο συντελεστής μόχλευσης διαμορφώνεται στο 1 προς 1, προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφησή τους.

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες προκειμένου να καθοριστούν όλα τα χαρακτηριστικά του προγράμματος (διάρκεια δανείου, ανώτατο ύψος, κλπ.), ωστόσο όπως είπε ο υπουργός συζητείται να έχουν ανακυκλούμενα όρια και χρονική διάρκεια που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη. Οι δόσεις θα μπορούσαν να είναι ίσες ή άνισες, ανάλογα με τη δυνατότητα του ταμειακού προγράμματος των επιχειρήσεων.

Η ενεργοποίηση, τέλος, του νέου προγράμματος θα γίνει με τροπολογία, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή, με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα κατατεθεί προς ψήφιση.

3. Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων

Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων των λοιπών Προγραμμάτων που διαχειρίζεται το ΕΤΕΑΝ, όπως π.χ. στο «Εξοικονομώ κατ' οίκον», με μείωση των δικαιολογητικών έως 50%, το Ταμείο Ενάλιο που αφορά την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, και το λεγόμενο Ταμείο Εγγυοδοσίας.

4. Πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών

Επιπρόσθετα σε πλήρη εφαρμογή τίθεται πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ. Στόχος, η ενίσχυση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω της χρήσης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που απευθύνονται στους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ροή αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς τη χρήση κεφαλαίων.

Οπως είπε ο υπουργός, ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 45 εκατ. ευρώ και το ποσοστό κάλυψης της εγγύησης είναι 50 %.

Ήδη εκδόθηκαν και οι σχετικοί Οδηγοί με ένα προς ένα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ενώ πολλές είναι πλέον και οι τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Στόχος των παραπάνω δράσεων, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ήδη δανειοδοτηθεί με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανείων τους. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέφερε ότι το ΕΤΕΑΝ έχει χορηγήσει εγγυήσεις 4,5 δισ. για δάνεια 5,5 δισ. ευρώ (δεδομένου ότι οι εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ φτάνουν στο 80%), με τις επισφάλειες να υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 670 εκατ. ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, με διάταξη νόμου που περιελήφθη στον πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, «σταματά η αιμορραγία του ΕΤΕΑΝ και διασώζεται το ταμείο» αφού πλέον οι τράπεζες θα αποζημιώνονται με μετρητά αντί για ομόλογα (προβλέπεται ότι θα δοθούν μετρητά στο ΕΤΕΑΝ από τη δόση των 31,5 δισ.) και σε περίπτωση κατάπτωσης εγγυήσεων, για κάθε ένα ευρώ εγγύησης, θα δίνεται ένα ευρώ αποζημίωσης κι όχι τέσσερα. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, διασφαλίζεται η θέση της ΕΤΕΑΝ Α.Ε., εξυγιαίνεται ο ισολογισμός της και βελτιώνεται η αξιοπιστία της έναντι του τραπεζικού συστήματος.

Δράσεις μέσω ΕΤΕπ και Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ

Τέλος, εκτός από την ενίσχυση των ΜμΕ μέσω ΕΤΕΑΝ έχει ήδη δρομολογηθεί πλαίσιο δράσεων ύψους 1,44 δισ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και παράλληλα προχωρά η εφαρμογή του σχεδιασμού για την προκήρυξη του προγράμματος ΕΣΠΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκκρεμεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα