Συμφωνία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση αναμένει ο Γιούνκερ

Κατά βάση θετική η έκθεση της τρόικας, λέει ο πρόεδρος του Eurogroup
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 12:16
UPD:18:03
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης, και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013.

Η Ελλάδα είναι σε φάση εκπλήρωσης βήμα-βήμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, είπε, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που έφτασε στις Βρυξέλλες.

Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική απόφαση, ωστόσο, όπως είπε, θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η έκθεση της τρόικας είναι κατά βάση θετική.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Ικανοποίηση από Κομισιόν και Βερολίνο για την ψήφιση του προϋπολογισμού

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή της για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013 από το ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την αποδέσμευση της δανειακής βοήθειας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κομισιόν για την Ελλάδα και το Eurogroup

Η Κομισιόν για την Ελλάδα και το Eurogroup

«Η ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2013 αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, η οποία ικανοποιήθηκε», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, και πρόσθεσε πως μένει να εξεταστεί η τελική μορφή του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Παράλληλα, η τρόικα θα συμβάλει στη συζήτηση για άλλα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν, κυρίως, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ανάγκες μελλοντικής χρηματοδότησης της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Ο' Κόνορ.

Την ψήφιση του προϋπολογισμού χαιρέτισε και η γερμανική κυβέρνηση. «Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Αναφερόμενος και στην έγκριση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος μίλησε για μία «συνολικά μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να αναγνωριστεί», αλλά και η οποία, όπως σημείωσε, «δεν ήρθε και πολύ νωρίς», για να προσθέσει ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε ανέφερε ότι ακόμη αναμένεται η τελική έκθεση της τρόικας. Μόνον τα πρώτα τεχνικά κείμενα αυτής της έκθεσης των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, σημείωσε.

«Θα πρέπει να τα εξετάσουμε σήμερα» αλλά «δεν είναι ρεαλιστικό» να αναμένουμε μια απόφαση από την σύνοδο του Eurogroup όσον αφορά τη νέα δόση της βοήθειας για την Αθήνα πρόσθεσε.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ευρωπαϊκή πηγή, η οποία ανέφερε ότι «ένα μέρος της έκθεσης της τρόικας έχει διατεθεί, αλλά αυτή δεν είναι η οριστική εκδοχή».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν. Όπως είπε, «το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά», προσθέτοντας πως σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Eurogroup: Η Γ. Ουρπιλάινεν για την Ελλάδα

Η Γ. Ουρπιλάινεν για την Ελλάδα

«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι' αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η κ. Ουρπιλάινεν. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα