Αντ. Σαμαράς: Σημάδια ανάκαμψης το 2013

Επίσκεψη στη Μάλτα
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 13:43
UPD:19:18

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε εξ αρχής την ανάκαμψη με ορθό τρόπο. Χωρίς ανάκαμψη, παρά τη λιτότητα, τα ελλείμματα δεν θα υποχωρούν και το συνολικό χρέος θα εκραγεί», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα.

Στα τέλη του 2013 αναμένει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και εκτιμά ότι το πρόβλημα του χρέους θα αντιμετωπιστεί μέσω των δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο οικονομικό μοντέλο της χώρας όσο και στο πολιτικό της σύστημα.

Τα παραπάνω ανέφερε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των μέτρων λιτότητας, τα οποία οδηγούν στην ύφεση.

«Με άλλα λόγια πρέπει να ενθαρρύνουμε εξ αρχής την ανάκαμψη με ορθό τρόπο. Χωρίς ανάκαμψη, παρά τη λιτότητα, τα ελλείμματα δεν θα υποχωρούν και το συνολικό χρέος θα εκραγεί», προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να διατηρηθεί και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, προειδοποιώντας πως σε περίπτωση που αγνοηθεί αυτός ο παράγοντας η στρατηγική που ακολουθείται θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική. Οπως είπε, «κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να επιτύχει σε μία κοινωνία που καταρρέει».

«Εν τέλει», συνέχισε, «τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι "πειράματα εργαστηρίων", δεν αφορούν "γυμνούς αριθμούς". Εφαρμόζονται σε ανθρώπινες κοινωνίες».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λιτότητα είναι μεν απαραίτητη, πρόσθεσε όμως πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, να υπάρξουν μέτρα που θα φέρουν ανάκαμψη και διαρθρωτικές αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι εκτιμά τη βοήθεια που προσέφεραν στην Ελλάδα οι εταίροι και τόνισε ότι στο εξής η επιτυχία της χώρας θα αποτελέσει επιτυχία όλης της Ευρώπης.

«Με απύθμενο θράσος», ο Πρωθυπουργός, συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, διερωτώμενος αν η «παρατεταμένη αισιοδοξία» του για την «"επιτυχία" του προγράμματος αφορά στην έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας και στην πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία ή στην πλήρη απουσία της κυβέρνησής του από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος».

PRIMEMINISTER.GOV.GR
Ομιλία του Α. Σαμαρά στo ΕΛΚ

Η ομιλία του Α. Σαμαρά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς προσβάλλει τον πρωθυπουργό αλλά υπονομεύει την εθνική προσπάθεια. Τις προσβολές τις περιφρονούμε, αλλά την εθνική υπονόμευση δεν θα την συγχωρήσουν οι Έλληνες» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου ενημέρωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, «στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας, μίλησε με αρχηγούς όλων των εθνικών ομάδων του ΕΛΚ, του πλειοψηφούντος κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Μάλτας».

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «συνεχίζει να ταξιδεύει στην Ευρώπη διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους την υποταγή του στην τρόικα, όντας πλήρως απαξιωμένος στο εσωτερικό της χώρας».

«Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε οιωνοσκόποι, ούτε μιλάμε με ανώτερες δυνάμεις ακόμα και αν ανατρέξουμε στις εκτιμήσεις των πιο αισιόδοξων ντόπιων και ξένων παρατηρητών συμπεραίνουμε ότι, αντίθετα με τις διαβεβαιώσεις του κ. πρωθυπουργού, η ύφεση θα είναι υψηλότατη και το 2013 ενώ η ήδη θηριώδης ανεργία θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστου Ζώη.

Sueddeutsche Zeitung: Να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα εξετάζει η Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, με αποκλειστικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.

Τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνεται, έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών της να προσφέρει στην Ελλάδα τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχει από την πώληση ελληνικών ομολόγων, σε τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς τους.

Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, σύμφωνα με την SZ, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα.

Σύμφωνα δε, με δημοσίευμα της γερμανικής οικονoμικής εφημερίδας «Handelsblatt», το Eurogroup προτίθεται να δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό για αργότερα το κενό για το διάστημα 2014-2016.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα