«Η κατάσταση στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης είναι τεταμένη και ο κόσμος είναι ολοένα και πιο απογοητευμένος», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Neue Westfälische για τις χθεσινές πανευρωπαϊκές διαδηλώσεις κατά τις λιτότητας. «Οι μαζικές διαδηλώσεις στέλνουν ένα μήνυμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά, ότι δηλαδή η υπομονή πολλών ανθρώπων στη νότια Ευρώπη βρίσκεται στο τέλος της», σημειώνει.
Για το ίδιο θέμα, η Leipziger Volkszeitung αναφέρει: «Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία οι εργαζόμενοι απεργούν για την επιβίωση. Οι κώδωνες κινδύνου αντηχούν ολοένα πιο δυνατά και το κατά πόσο η Γερμανία θα παραμείνει ένα απάνεμο λιμάνι ευτυχίας είναι αμφίβολο. Ήδη για τον επόμενο χρόνο οι ειδικοί υπολογίζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. Κι όσο οι γειτονικές σε εμάς χώρες θα γίνονται πιο φτωχές, η γερμανική ατμομηχανή, δηλαδή οι εξαγωγές, θα σκουριάσει και αυτή». «Οι αντοχές των ανθρώπων έχουν όρια», καταλήγει.
Σε σχετικό δημοσίευμά της, η εφημερίδα Rhein Neckar Zeitung αναφέρει: «Από τις χθεσινές εικόνες των διαδηλώσεων φαίνεται ξεκάθαρα πως το κράτος είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια οικονομική ένωση. Και αυτό το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες του μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό ένα καθολικό ευρωπαϊκό καθήκον».
Η Süddeutsche Zeitung διερωτάται πότε επιτέλους οι Γερμανοί πολιτικοί θα πουν την αλήθεια στο λαό τους, ότι δηλαδή το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο. Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι αλήθεια πως το σχέδιο για τη διάσωση μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης -και γενικότερα της Ευρωζώνης- δεν λειτουργεί πλέον. Η ψευδαίσθηση ότι η ευρωζώνη μπορεί να διασωθεί μόνο με πιστώσεις, οι οποίες δεν κοστίζουν τίποτα στον Γερμανό φορολογούμενο, έχει διαλυθεί».
Όσο για μια ενδεχόμενη απόσυρση του ΔΝΤ και τι αυτό θα σήμαινε για τη Γερμανία, γράφει: «Μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από την τρόικα στην Ελλάδα θα επέφερε τεράστιο πλήγμα στη Μέρκελ από κάθε άποψη». Όπως εξηγεί η εφημερίδα, μετά τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που με τις δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες «θόλωσε τα νερά», επιβάλλεται η καγκελάριος Μέρκελ να βγει και θα πει την αλήθεια».
«Χριστούγεννα με 45 δισ. ευρώ» είναι ο τίτλος της αυστριακής Kurier, ενώ η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί στις σελίδες της την πρόταση του Γκέρχαρντ Σικ, ειδικού σε θέματα οικονομίας από τους Πράσινους, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες κροίσοι που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό θα μπορούσαν να συμβάλουν με την περιουσία τους στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.