Η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα χρειαστεί έναν συνδυασμό μέτρων, αλλά δεν πρέπει να περιλαμβάνει καμία αλλαγή στο συνολικό ποσό που χρωστάει η χώρα, ξεκαθάρισε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.
«Η απόφαση θα είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων. Αλλά είναι σημαντικό να μην αγγιχτεί το κεφάλαιο. Υπάρχει ομοφωνία επ' αυτού στην Ευρωζώνη», είπε.
Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» ανέφερε πως η Ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα.
Τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών της να προσφέρει στην Ελλάδα τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχει από την πώληση ελληνικών ομολόγων, σε τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς τους.
Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, σύμφωνα με την SZ, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα.
Κοέν: Θα χρειαστεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους
Η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει πιθανότατα να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της, εκτίμησε από την πλευρά του ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Γκεντ.
Ο κ. Κοέν φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο πιστεύει ότι μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.