Επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
«Αύριο πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να πει ότι αύριο το απόγευμα η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα (ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.
Αργά χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup της Τρίτης θα καταλήξει σε συμφωνία, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε, ενώ για μια ακόμη φορά απέρριψε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και πρέπει να την βρούμε την Τρίτη. Εργαζόμαστε με μεγάλη πίεση για αυτό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα να επανέλθει σε έναν δρόμο και να αλλάξει την οικονομία της ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική», επισήμανε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κρατικό δίκτυο ARD.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «η χώρα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και να τις εφαρμόσει» και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι δύσκολο, διότι δεν το έχει συνηθίσει η χώρα». Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι εταίροι της Ελλάδας δεν μπορούν να παραιτηθούν από αυτό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Τότε όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στην Ελλάδα και για αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία, αλλά όλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κ. Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών-μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίνεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις «κούρεμα». Αυτό αποκλείεται. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι ο κύριος δανειστής, το αποκλείει κατηγορηματικά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Με δηλώσεις του παράλληλα, σε δημοσιογράφους ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, ανέφερε πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
«Εάν δεν υπάρξει απόφαση αύριο το απόγευμα (για την Ελλάδα), τότε θα υπάρξει αργότερα. Αν είναι δυνατόν, θα λάβουμε μια απόφαση αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους.
«Η θέση μας δεν άλλαξε. Μια διαγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη», είπε με τη σειρά της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα κόστιζε ακριβά στις πιστώτριες χώρες.
Οσον αφορά το αυριανό Eurogroup ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα εργαστούν για να βρουν μια κοινή θέση, συμπληρώνοντας πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει τελική απόφαση για τεχνικούς λόγους, καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα.
Την ίδια θέση εκφράζει και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Bild». «Οι Έλληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει», τονίζει στην εφημερίδα, που κάνει λόγο για διένεξη στο εσωτερικό της CDU, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκούντερ Έτινγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε αναπόφευκτη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Κάουντερ περιγράφει ως «εντελώς παράλογο» ένα «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα έθιγε τους δημόσιους πιστωτές. «Θα αποδυνάμωνε συνολικά την μεταρρυθμιστική βούληση των ευρωπαϊκών κρατών. Οι Έλληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει» λέει.
Παράλληλα, ο υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο την επόμενη εβδομάδα το γερμανικό κοινοβούλιο να ασχοληθεί με μια πιθανή φόρμουλα για την Ελλάδα.
Με δήλωσή του στη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Σνάιντερ επισημαίνει ακόμη ότι έχει φθάσει η ώρα για πραγματική μεταφορά χρημάτων των φορολογούμενων, όχι πλέον μόνο για εγγυήσεις και πιστώσεις. «Είναι για μένα σαφές ότι θα κοστίσει επιπλέον χρήματα» τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση της 'Αγκελα Μέρκελ ότι δεν επιθυμεί να το πει, «λόγω εκλογικής τακτικής». «Το πραγματικό θέμα είναι ότι πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση, η οποία θα κοστίζει κάποια χρήματα» είπε.
Σε ό,τι αφορά το εάν ο ίδιος θα ψηφίσει μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα, εξαρτάται, όπως λέει, από το «εάν θα έρθει αύριο στο τραπέζι μια αξιόπιστη λύση». Αυτό θα σήμαινε, τόνισε, ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σκεπτικό χρηματοδότησης. Σημείωσε δε ότι συμφωνεί με την άποψη του στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ 'Ασμουσεν, ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα είναι αναπόφευκτο.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται αύριο στο Eurogroup αποφασισμένη να προχωρήσει σε οριστική λύση για την Ελλάδα.
Πληροφορίες της DW από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι η κ. Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου ώστε το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. Εκτιμάται ότι αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.
Σε περίπτωση που αύριο επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle