Ρέγκλινγκ: Αναδιάρθρωση χρέους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 08:28
UPD:12:38

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Επισημαίνει ακόμη ότι στις περιπτώσεις «κουρέματος» χρέους κατά το παρελθόν υπήρχε «κατανομή των βαρών μεταξύ των ιδιωτών και των δημοσίων πιστωτών, με τους ιδιώτες να παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους και τον δημόσιο τομέα να χορηγεί νέα δάνεια με συμφέροντες όρους».

«Έτσι συνέβη τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ασία και έτσι το εφαρμόζει τώρα και η Ευρωζώνη», συμπληρώνει ο Ρέγκλινγκ και σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι με διαφορά η δυσκολότερη περίπτωση της Ευρωζώνης».

Εκτιμά πάντως πως η χώρα θα αποπληρώσει τα δάνεια στον ESM, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, και εκφράζει την πεποίθηση ότι στην επόμενη δεκαετία το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά ένα τρίτο του σημερινού μεγέθους, ακόμη και χωρίς νέα αναδιάρθρωση.

«Ναι, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε απώλειες και ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Η όλη στρατηγική (σ.σ. του ESM) είναι σχεδιασμένη ώστε οι δημόσιοι πιστωτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δώσουν νέα δάνεια -όταν κανείς δεν το κάνει, να αποφεύγουν τις απώλειες», δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Δηλώνει εξάλλου βέβαιος ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, ακόμη και χωρίς αναδιάρθρωση, θα μειωθεί στην επόμενη δεκαετία κατά ένα τρίτο του σημερινού 190% επί του ΑΕΠ, επειδή η Ελλάδα έχει πολύ ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης και αναφέρεται στα επιτόκια δανεισμού της, που κυμαίνονται μεταξύ 1,5- 2%. Αποκλείει, ωστόσο, το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μειωθούν περαιτέρω.

«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας δεν είναι τόσο άσχημα», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ, αλλά κάνει λόγο για πολιτικό σύστημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό, «διότι ακραίες πολιτικές ομάδες έχουν κερδίσει επιρροή» και για έλλειψη συνεργασίας της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, με αποτέλεσμα η πορεία των μεταρρυθμίσεων να διακόπτεται. «Αυτό είναι πρόβλημα για τις αγορές και τους δανειστές», προσθέτει.

Παραδέχεται, πάντως, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα λιτότητας, αλλά διευκρινίζει ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα