Αντ. Σαμαράς: Τέσσερις άξονες για το φορολογικό

«Δεν ισχύουν τα σενάρια για φόρο 45%»
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 21:03
UPD:05/12/2012 17:40

Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους γίνεται η συζήτηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης, μετά από διάλογο, θα είναι έτοιμη τις επόμενες μέρες.

Όπως είπε, βασικές επιδιώξεις είναι να μειωθεί το βάρος εκείνων που πληρώνουν ήδη, να πληρώνουν κι εκείνοι που ως τώρα φοροδιαφεύγουν, και να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. «Με δύο λόγια: φορολογικό σύστημα σταθερό, απλό, σύγχρονο, δίκαιο και αναπτυξιακό» συνέχισε, επισημαίνοντας όμως πως αυτό το φορολογικό «δεν μπορούμε να το φέρουμε από τη μια μέρα στην άλλη».

PRIMEMINISTER.GOV.GR
Ομιλία Α. Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Ομιλία Α. Σαμαρά στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και υπογράμμισε πως στόχος είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές «και προς τα εκεί κινούμαστε», σημείωσε πως «θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως «όσο πιάνουμε τους στόχους μας, τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε κι άλλο τους συντελεστές, όπως το ΦΠΑ για την εστίαση, που δεν μπορούμε να τον κατεβάσουμε τώρα».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα σενάρια για φόρο 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε». Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της, σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης πως στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται, για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ θα υπάρξει ελάφρυνση, ενώ κάνοντας λόγο για καινοτομία, μίλησε για επίδομα σε κάθε παιδί, από το πρώτο παιδί, με εισοδηματικά κριτήρια. Ανέφερε ακόμη πως γίνονται προσπάθειες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα.

Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης πως σε επόμενη φάση, θα θεσπιστεί ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο και η πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Εurogroup, επανέλαβε πως απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι το κράτος θα επιστρέψει μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο των οφειλών του σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Nωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη η ελληνική πολιτική τάξη να οδηγήσει την Ελλάδα προς τα εμπρός και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ταχύτατα κινούμενης και δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας απαλλάσσοντάς την από τις διαχρονικές διαρθρωτικές της αγκυλώσεις πού περιλαμβάνουν επίσης και τις σχεδόν θεσμοθετημένες αντιστάσεις σε κάθε πράξη αλλαγής, σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού.

Συνέχισε λέγοντας: «το Επιμελητήριο, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά διμερή επιμελητήρια, με τους συνδέσμους εξαγωγέων, το ΧΑΑ, τον ΣΕΒ και την ΕΕΔΕ θα αποτελέσουν έναν σημαντικό και ουσιώδη παράγοντα στην επόμενη φάση της ανάπτυξης της Ελλάδας και ιδιαίτερα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων».

Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του χαιρετίζοντας την δικαίωση των επιλογών του Πρωθυπουργού και την προσπάθεια να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια της Ελλάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα