Συνεχείς διαβουλεύσεις για το φορολογικό

Πιο σκληρή η στάση του ΠΑΣΟΚ
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 17:19
UPD:20:13

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο φορολογικό, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει «το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες», παρά τις «πολύ δύσκολες συνθήκες».

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα κάνει «το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες», παρά τις «πολύ δύσκολες συνθήκες», έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο φορολογικό.

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μαυραγάνης, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι προτάσεις που υπεβλήθησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ το φορολογικό θα συζητηθεί και πάλι σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Γ. Μαυραγάνης: H κυβέρνηση θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες

Γ. Μαυραγάνης: H κυβέρνηση θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες

Οι σχεδιασμοί για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει αύριο στις 13.00 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το σχέδιο υπερφορολόγησης των μεσαίων εισοδημάτων, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε σε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά τη φορολόγηση με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

Η εντολή για την ακύρωση του εν λόγω μέτρου και την επαναφορά της προηγούμενης φορολογικής κλίμακας που είχε προταθεί για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και της ειδικής ρύθμισης για «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ κλιμακωτά πάνω από τις 18.000 ευρώ, δόθηκε αργά χθες το βράδυ, ύστερα από σύσκεψη που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μαυραγάνη.

Έτσι, στις συζητήσεις επανέρχεται το αρχικό σενάριο που θα τεθεί εκ νέου υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, μαζί με την πρόταση για κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, η οποία, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών, θα αλλάξει μόνο εάν προταθούν ισοδύναμα μέτρα.

Μέσα στην εβδομάδα είναι πιθανόν να υπάρξει και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ώστε να αναζητηθεί συναίνεση συνολικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να λάβει το δρόμο προς τη Βουλή το αργότερο έως και τις 11 Δεκεμβρίου.

Φ. Κουβέλης: Χρειάζεται απλό και δίκαιο σύστημα

Κατά την εισήγησή του νωρίτερα στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «απλού και δίκαιου» συστήματος φορολόγησης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να υπακούει στην αρχή «περισσότεροι φόροι από όλους και λιγότεροι φόροι από τον καθένα». Θα πρέπει επίσης, όπως είπε, να ελαφρύνει τα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχύει την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Τι ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Το απόγευμα κύκλοι του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την αντίθεση του κόμματος σε πέντε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, οι οποίες, αν δεν αλλάξουν, το ΠΑΣΟΚ απειλεί να μην τις στηρίξει.

Οι διατάξεις αφορούν τη φορολόγηση με 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, τη φορολογική αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά, τη φορολόγηση των νέων επαγγελματιών από τον πρώτο χρόνο έναρξης της δραστηριότητάς τους, το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων και την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Ειδικότερα:

1. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να διατηρηθεί η σημερινή κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών, η οποία χαρακτηρίζεται «αύξουσα και προοδευτική». Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι στην ισχύουσα κλίμακα, η φορολόγηση με 45% ισχύει για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

2. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η πρόταση της κυβέρνησης για τα παιδικά επιδόματα οδηγεί σε αδιέξοδο τη μέση ελληνική οικογένεια. Το κόμμα προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.

Τονίζεται, επίσης, ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 2,5 χρόνων επιβάλλει ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών.

3. Για τους νέους επαγγελματίες, το ΠΑΣΟΚ προτείνει στα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους να ενταχθούν στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών και εναλλακτικά να φορολογούνται ως επαγγελματίες με 13%.

4. Για τους αγρότες τονίζει ότι πρέπει να τεθεί ελάχιστο όριο για την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων με βάση την επιστροφή ΦΠΑ που έλαβαν τον προηγούμενο χρόνο ή εναλλακτικά με βάση την επιδότηση που έλαβαν ή με συνδυασμό των δύο, με στόχο να απαλλαγούν όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.

5. Τέλος, ζητεί να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων στο 5%.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μπρος-πίσω η κυβέρνηση για το φορολογικό

«Μπρος - πίσω» κάνει η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου για το φορολογικό εν μέσω «κατακραυγής», σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης, ο Πρωθυπουργός «προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος, αδειάζει και απαξιώνει τους στενούς συνεργάτες του υποσχόμενος άλλη κατανομή ενός φορολογικού βάρους» το οποίο όπως υποστηρίζει «είναι δυσβάσταχτο και ανίκανο να εισπραχθεί σε μια χώρα που θα ζήσει για έκτο χρόνο στην ύφεση με πολίτες εξαντλημένους φοροδοτικά και εξαθλιωμένους».

«Ο κ. Σαμαράς ας μη λησμονά ότι είναι πάντοτε αυτονόητα υπεύθυνος για την κυβέρνησή του και ότι πίσω από κάθε απόφαση βρίσκεται η δική του εντολή», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Χρυσή Αυγή: Εθνοκτόνο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

«Το νέο φορολογικό είναι κυριολεκτικά εθνοκτόνο, καθώς χτυπά το παιδί και την οικογένεια, δηλαδή το μέλλον της Ελλάδος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνει, πρέπει άμεσα να ελαφρυνθούν από τα οικονομικά βάρη οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και να επιδοτηθεί η μητρότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζει, «σε λίγα χρόνια οι Έλληνες θα είμαστε μειοψηφία στην ίδια μας τη χώρα».

ΚΚΕ: Ο λαός να κατακλύσει τους δρόμους

«Το μόνο που ο λαός έχει συμφέρον να κάνει για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα είναι να κατακλύσει τους δρόμους για να το εμποδίσει και να ανοίξει τη δική του προοπτική σε βάρος της κυβέρνησης, της ΕΕ και του εγχώριου κεφαλαίου» σχολιάζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα