Υποχωρεί το αργό

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 06:21

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω εικασιών ότι η ζήτηση ενδέχεται να αργήσει να ανακάμψει στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του καυσίμου στον κόσμο.

Τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα 27 μηνών χθες μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας που έδειξε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε για πρώτη φορά φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Η ζήτηση για πετρελαιοειδή μειώθηκε 8,2% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 52 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 90,88 δολ. το βαρέλι, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 90,93 δολ. στη 1:03 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, υποχώρησε 46 σεντς φθάνοντας στα 91,40 δολάρια. Αυτήν την εβδομάδα το αργό έχει σημειώσει άνοδο 3,3% και βρίσκεται 15% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.

Οι αρχικές αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 35.000 φθάνοντας στις 445.000, ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας στην Ουάσινγκτον.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου ισχυροποιήθηκε 24 σεντς, ποσοστό 0,22%, φθάνοντας στα 98,30 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου λήγουν σήμερα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 19 σεντς φθάνοντας στα 97,48 δολ. το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ θα περιορίσει αυτόν τον μήνα τις φορτώσεις αργού, εξ αιτίας και της μειωμένης ζήτησης από την Ασία, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση της Oil Movements.

Οι φορτώσεις θα μειωθούν 0,9%στα 23,51 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδας έως τις 29 Ιανουαρίου από 23,72 εκατ. βαρέλια την ίδια χρονική περίοδο που έληξε την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την σχετική έκθεση. Από τα στοιχεία εξαιρούνται Εκουαδόρ και Αγκόλα.

Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 0,6% καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, τονώνοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που τιμώνται σε αμερικανικό νόμισμα. Το ευρώ ανατιμήθηκε μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ για άνοδο του πληθωρισμού. Επίσης το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανατιμήθηκε εν μέσω αισιοδοξίας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλάβουν δράση για περιορίσουν την κρίση χρέους στην περιφέρεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα