Υποτίμηση του ευρώ

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 06:53

Πτωτικά για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου τη στιγμή που το πετρέλαιο και ο χαλκός περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη τους εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν έχει μειωθεί και μετά την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, περισσότερο από τις εκτιμήσεις.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα και διαμορφώθηκε στο 1,3337 δολ. στις 12:33 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3364 δολ. χθες. Το αργό σημείωσε απώλειες 0,4% και ο χαλκός υποχώρησε 0,2%. Πέντε μετοχές κινούνται πτωτικά σε κάθε τρεις που κινούντο ανοδικά μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Asia Pacific, ο οποίος σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετών.

Χθες το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,3383 ανά δολάριο, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιανουαρίου, μετά το σχόλιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί. Το ευρώ όδευε να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο μετά την πρόθεση των Ευρωπαίων ηγετών αυτήν την εβδομάδα να επεκτείνουν τις προσπάθειες για περιορισμό της κρίσης.

Οι αιτήσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 35.000 φθάνοντας στις 445.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Τα ομόλογα έθεσαν τέλος στις απώλειες του Ιανουαρίου αυτήν την εβδομάδα καθώς η Federal Reserve προετοιμάστηκε να προχωρήσει σήμερα σε αγορές τους στην προσπάθειά της να εμποδίσει την υποχώρηση του πληθωρισμού. Η Fed σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα αξίας από 6 έως 8 δισ. δολ. λήξης από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με το website της.

Σήμερα στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

Το πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 91,07 δολ. το βαρέλι μετά την πτώση του από τα υψηλότερα επίπεδα 27 μηνών χθες και την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ. Οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 3,5% αυτήν την εβδομάδα και βρίσκονται 15% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο χαλκός υποχώρησε έως 0,7% φθάνοντας στα 9.552 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) πριν διαπραγματευθεί στα 9.590 δολ. ο τόνος. Χθες τα συμβόλαια του μετάλλου σημείωσαν απώλειες 0,8%.

Αυτήν την ε βδομάδα ο δείκτης των ασιατικών μετοχών MSCI έχει σημειώσει άνοδο 1,1%, την πέμπτη συνεχόμενη άνοδό του. Χθες ο περιφερειακός δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008.

Απώλειες 0,9% σημείωσε στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite, μετά την πτώση 1,1% των μετοχών της PetroChina Co., αποτέλεσμα δημοσιεύματος στην εφημερίδα «China Securities Journal», ότι η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει του ελέγχους τιμών για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το γιουάν αναρριχήθηκε 0,1% στα 6,6016 ανά δολάριο και διαμορφώθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών. Αυτήν την εβδομάδα ανατιμήθηκε 0,4% καθώς οι ΗΠΑ επανέλαβαν το αίτημά τους για ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος πριν από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Χού Ζιντάο στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα