Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που, όπως ανέφερε, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το τρέχον εξάμηνο, ανέπτυξε απαντώντας σε σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την πρόσληψη ομάδας συμβούλων «με στόχο την ποιοτική καταγραφή και συμβουλή στην αξιοποίηση», ενώ εστίασε στις προσπάθειες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου για ψηφιοποίηση του μητρώου των ακινήτων του Δημοσίου, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και άλλους φορείς.
Ειδικότερα όσον αφορά στην έκταση του τέως αεροδρομίου Ελληνικού, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι έχουν κληθεί στην Αθήνα και παγκοσμίου φήμης ειδικοί που έχουν βοηθήσει σε αναμόρφωση άλλων αντιστοίχων εκτάσεων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης φορέα ειδικού σκοπού και πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων. Η έκταση πρέπει να έχει συνδυαστικές χρήσεις», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το εάν πρόκειται να ξεκινήσει λεπτομερής καταγραφή των εσόδων του Δημοσίου, από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως τα έσοδα καταγράφονται στους λογαριασμούς της ΚΕΔ και στο επιχειρησιακό της σχέδιο.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει και την υλοποίηση του αυτονόητου - της καταγραφής, των υπηρεσιών του Δημοσίου που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια», σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα ότι τα πρώτα στοιχεία για το 2010 παρουσιάζουν θεαματική αύξηση των εσόδων της ΚΕΔ.
Στην ίδια κατεύθυνση, όπως είπε, εντάσσεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, τόσο εκείνων που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες για την στέγασή τους, όσο και εκείνων που εισπράττει το Δημόσιο από μισθώσεις δικών του ακινήτων.
Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, σύμφωνα με τον ΥΟΙΚ, είναι η μείωσή τους κατά 20%, ενώ από τις αναθεωρήσεις των μισθωμάτων, έχουν ήδη εξοικονομηθεί 13 εκατ. ευρώ.
Όπως εξήγησε εξάλλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, θα ξεκινήσει η εκτίμηση, που όμως απαιτεί εξειδικευμένες αναλύσεις και για το λόγο αυτό, διευκρίνισε, δεν είναι δυνατόν να γενικευτεί.
«Η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι απόλυτα χρήσιμη, όταν γίνεται επί πραγματικών δεδομένων. Αυτό που πάμε να κάνουμε, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει να νομίζουμε ωστόσο, ότι θα βρούμε την μαγική λύση που θα σβήσει το δημόσιο χρέος και θα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους», ξεκαθάρισε ο υπουργός, αφού όπως είπε, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ενώ «θα πρέπει να επιλεγεί πολύ σωστά ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης και γιατί όλα θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία».
«Δεν περιμένει κανείς να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα η Ελλάδα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Θα σας παρακαλέσω να το πείτε αυτό στον κ. Πρωθυπουργό, γιατί στα πιο επίσημα φόρα, και μετά από συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μεγάλο πλούτο που φτάνει τα 270 δις ευρώ και αυτό είναι κομμάτι της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος», σχολίασε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ