Σόιμπλε: Η ΕΕ θα εξετάσει την επιμήκυνση

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 17:54
UPD:19:00

H ΕΕ θα συζητήσει και μάλιστα στις αρχές του 2011 την παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το χρονοδιάγραμμα (αποπληρωμής) για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα είναι πολύ σύντομο. Υποσχεθήκαμε ότι στις αρχές του 2011 θα εξετάσουμε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου», πρόσθεσε.

Χθες, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία συναινεί στην εξέταση της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πέρυσι τον Μάιο ως μέρος μιας συνολικής, μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να πάει «πέρα από τις ειλημμένες ήδη αποφάσεις», αλλά προϋπόθεση γι΄αυτό είναι ότι «και οι άλλοι θα τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη θα κάνουν ένα βήμα παραπέρα».

Αντιδράσεις κομμάτων

«Γιατί η κυβέρνηση θέλει να παίζει με τις λέξεις;...Επιμήκυνση σημαίνει αναδιάρθρωση. Διερωτάται κανείς γιατί να υπάρχει επιμήκυνση μόνο στα δάνεια της τρόϊκας -κάτι που δεν αρκεί- και όχι σ' όλο το χρέος», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.

Την εκτίμηση ότι η επιμήκυνση «θα φέρει νέα μνημόνια, νέα πιο αυστηρά μέτρα και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη στους δανειστές μας» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΚΕΑ, ο πρόεδρος του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα συζητάνε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που πήραμε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… Τέτοιες επιλογές δεν λύνουν το πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Να διασφαλίσει ότι μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο, κάλεσε την κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε επί της ουσίας ανάβουν το πράσινο φως και από την πλευρά της Γερμανίας για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις μέχρι το 2021. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει, παράλληλα με την προώθηση όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών για το ευρωομόλογο, να επιδιώξει ώστε πρώτα απ΄ όλα να υλοποιηθεί η ανειλημμένη υποχρέωση από το τελευταίο Eurogroup για την επιμήκυνση έγκαιρα και για όλο το ποσό. Οφείλει, επίσης, να διασφαλίσει ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο και προπάντων όχι με ένα νέο απαγορευτικό επιτόκιο», σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση.

Επαναλαμβάνει εξάλλου τη θέση ότι σε μέσο-μακροπρόθεσμη βάση, η χώρα μας θα πρέπει να στοχεύει στην αναδιαπραγμάτευση μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και αναχρηματοδότηση των ελληνικών χρεών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα