Πρόστιμα 15,21 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2002 17:58
UPD:16/06/2020 11:29

Tην επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 15,216 εκατ. ευρώ, στις εταιρείες Τασόγλου και Active ΕΠΕΥ, καθώς και στα φυσικά πρόσωπα Σπυρίδωνα Τασόγλου, Ηλία Μπογδάνο, Ι.Μ., Δημήτριο Ράνιο και Κωνσταντίνο Αβραμίδη για παραβάσεις διάδοσης ψευδών πληροφοριών στο κοινό και για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ).

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερεύνησε, μετά από καταγγελίες, τις χιλιάδες συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή Τασόγλου-Delonghi AE κατά το χρονικό διάστημα 1.1.99 έως 29.2.00. Επίσης, περιήλθε σε γνώση της ο όγκος των στοιχείων και των μαρτυριών που προέκυψαν μέχρι σήμερα από την ανακριτική διαδικασία, η οποία είχε κινηθεί από το έτος 2000 για την περίπτωση αυτή.

Με βάση το νέο αυτό υλικό η ΕΚ αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες Τασόγλου-Delonghi AE και ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΥ καθώς και στα φυσικά πρόσωπα Σπυρίδωνα Τασόγλου, Ηλία Μπογδάνο, Ι.Μ., Δημήτριο Ράνιο και Κωνσταντίνο Αβραμίδη διότι, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ε.Κ., ως συμμέτοχοι τόσο ως προς τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στο κοινό όσο και ως προς την εν γνώσει τους εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών υπέπεσαν στις παρακάτω παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας:

-Ως κάτοχοι της εμπιστευτικής πληροφορίας ότι επίκειτο δημοσίευση της είδησης ότι ξένοι θεσμικοί επενδυτές θα εισήρχοντο στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΤΑΣΟΓΛΟΥ DELONGHI AE και ότι αγοραστές των επίμαχων πακέτων δεν ήταν στην πραγματικότητα θεσμικοί επενδυτές αλλά στην πλειοψηφία τους υπεράκτιες εταιρείες και ιδιώτες, εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Σπυρίδων Τασόγλου έχοντας αυτή την πληροφορία εξαιτίας της ιδιότητάς του ως κυρίου μετόχου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΑΣΟΓΛΟΥ - DELONGHI AE, οι Δημήτριος Ράνιος, Κωνσταντίνος Αβραμίδης και η εταιρεία ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΥ (βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Μπογδάνος, εκ των κυρίων συντελεστών του εγχειρήματος), εξαιτίας της εργασίας, του επαγγέλματος και των καθηκόντων τους στον τομέα της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, εκμεταλλεύθηκαν εν γνώσει τους την πληροφορία είτε αγοράζοντας σημαντικό αριθμό μετοχών πριν τη δημοσίευση της είδησης, όπως ο κ. Αβραμίδης, είτε πωλώντας στο επενδυτικό κοινό σημαντικό αριθμό μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας μετά την δημοσίευση της είδησης, όπως η ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΥ, ο κ. Δ. Ράνιος και ο κ. Σπ. Τασόγλου.

Οι μετοχές πωλήθηκαν χρηματιστηριακά απευθείας προς το επενδυτικό κοινό, με εξαίρεση την περίπτωση του Σπυρίδωνα Τασόγλου, ο οποίος τις πώλησε στο κοινό μέσω των αγοραστών των επίμαχων πακέτων υποτιθέμενων θεσμικών επενδυτών. Αυτοί είχαν αποκτήσει τις μετοχές από τον Σπ. Τασόγλου με συναλλαγές πακέτου και μάλιστα με έκπτωση που δεν κατέστη γνωστή στο κοινό, ακριβώς προκειμένου να τις πωλήσουν εν συνεχεία στο επενδυτικό κοινό.

Επιπλέον, την εταιρεία ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΥ και τον βασικό της μέτοχο κ. Ηλία Μπογδάνο βαρύνει η αγορά μετοχών που έγινε από την ΕΠΕΥ κατά το διάστημα 15.3.99-7.4.99, λίγο πριν την αναγγελία στο επενδυτικό κοινό του σημαντικού εταιρικού γεγονότος της αύξησης κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διανομή δωρεάν μετοχών, η οποία ακολούθησε αμέσως μετά.

Κατόπιν αυτού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

-Την επιβολή προστίμου στην εταιρεία ΤΑΣΟΓΛΟΥ-DELONGHI AE ύψους 366.838 ευρώ για διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών

-Την επιβολή συνολικού προστίμου στην εταιρεία ΑΚΤΙΒ ΕΠΕΥ ύψους 6.162.876 ευρώ για διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών και για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης

-Την επιβολή συνολικών προστίμων ύψους 2.201.027 ευρώ, ευρώ, 2.494.497 ευρώ και 2.083.639 ευρώ αντίστοιχα στους κ.κ. Σπ. Τασόγλου, Ηλία Μπογδάνο και Δημήτριο Ράνιο για διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών και για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης

-Την επιβολή προστίμου 1.467.351 ευρώ στον κ. Ι.Μ. για διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών

-Την επιβολή προστίμου 404.205 ευρώ στον κ. Κ. Αβραμίδη για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Για την ίδια υπόθεση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει την έρευνα προς την πλευρά των λοιπών διαμεσολαβητών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων. Επίσης απεφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας ΑΚΤΙΒ ΑΕΠΕΥ για τις παρακάτω επενδυτικές δραστηριότητες: Διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών, φύλαξη τίτλων και παροχή συμβουλών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε επίσης πρόστιμο 100.000 ευρώ στην εισηγμένη εταιρεία Lavipharm καθώς και πρόστιμα συνολικού ύψους 340.000 ευρώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας κ.κ. Αθανάσιο Λαβίδα, Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο, Hans Reiche, Εντεταλμένο Σύμβουλο, Ευάγγελο Αθανασά, Σπυρίδωνα Φωτεινό, Νικόλαο Χούλη και Βάνα Λαβίδα, για παραπλανητικές δημοσιεύσεις και ελλιπή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού σχετικά με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Lavipharm.

Συγκεκριμένα, κατά τις χρήσεις 1999 και 2000 οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας Lavipharm δεν ανέφεραν την αναλογία μετόχων μειοψηφίας στα αποτελέσματα, με συνέπεια τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου να εμφανίζονται υψηλότερα των πραγματικών κατά 30,5% (496 εκατ. δρχ.) και κατά 24,6% (765 εκατ. δρχ.) για τις χρήσεις 1999 και 2000 αντίστοιχα. Μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 2001 και ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης, η εταιρεία επαναδημοσίευσε τις ενοποιημένες οικονομικές της καταστάσεις του 2000 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22/8/2001.

Επίσης στις δημοσιευόμενες από το 2001 ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις απεικονίζεται πλέον η αναλογία μετόχων μειοψηφίας στα αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ασκεί την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων του κ.ν.2190/1920 και τα μέτρα που αυτό λαμβάνει, το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απεφάσισε ότι, ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η εταιρία και τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχουν επιπλέον ευθύνη για τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου, για τα οποία εξέδωσαν ανακριβείς ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Για τον λόγο αυτό επεβλήθησαν οι αναφερόμενες κυρώσεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραπέμπει το θέμα επίσης στο Εποπτικό Συμβούλιο του ΣΟΕΛ, από το οποίο ζητείται να εξετάσει ως αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τις πιθανές ευθύνες του ορκωτού ελεγκτή λογιστή που ήλεγξε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Lavipharm μέχρι το έτος 2000. Τέλος, το θέμα παραπέμπεται εκ νέου στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να ελεγχθεί συνολικά κατά πόσο η εταιρεία τηρεί τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 κατά την κατάρτιση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ
  • ΛΑΒΙ



Σχολιασμένα