Μνημόνιο ΔΕΠΑ και ιταλικής Edison Gas για φυσικό αέριο

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2002 18:17
UPD:18:35

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, ο δ.σ. της ΔΕΠΑ Α. Βακιρλής και ο γ.δ. της ιταλικής εταιρείας Edison Gas A. Zaccari, για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στην δυτική Ευρώπη

Μνημόνιο για την από κοινού υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, που προϋποθέτει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας υπέγραψαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison Gas.

Το μνημόνιο αφορά στην ενεργό συμμετοχή της Edison Gas στο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας. Για το έργο αυτό ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και η Γαλλική Electricite de France (EdF) βασικός μέτοχος της Edison.

Το μνημόνιο υπεγράφη παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Αριστείδη Βακιρλή και τον γενικό διευθυντή της Edison Gas, Dr Angelo Zaccari και προβλέπει:

Α. Την από κοινού μεταξύ ΔΕΠΑ και Edison Gas πραγματοποίηση προκαταρκτικών μελετών για προσδιορισμό βασικών οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων του έργου. Οι προμελέτες θα ολοκληρωθούν στις 31/12/2002

Β. Εφόσον τα αποτελέσματα θεωρηθούν ικανοποιητικά τα δύο μέρη θα προχωρήσουν σε λεπτομερή μελέτη σκοπιμότητας. Η μελέτη σκοπιμότητας θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2003

Γ. Τα δύο μέρη θα αξιολογήσουν την δυνατότητα συνεργασίας σε έργα κοινού ενδιαφέροντος όπως το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Δ. Τα δύο μέρη θα καλέσουν την Τουρκική BOTAS να μετάσχει στις κοινές δραστηριότητες.

Επίσης τα δύο μέρη από κοινού θα αποφασίσουν για την συμμετοχή και εταίρων περιλαμβανομένων και παραγωγών Φυσικού Αερίου.

Η Edison Gas ανήκει στον όμιλο Edison SpA. Ο όμιλος της Edison ελέγχεται από την εταιρία Italenergia της οποίας βασικοί μέτοχοι είναι η Fiat με 39%, η Electricite de France με 18% και σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα όπως η Banca di Roma, η San Paolo και η Intesa. Το 2001 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ήταν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά κέρδη 230 εκατομμύρια ευρώ.

Με την υπογραφή του μνημονίου ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή αμφίδρομου υποβρύχιου αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Ιταλίας με τον οποίο η χώρα μας καθίσταται ενεργειακός κόμβος διαμεταφοράς από την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη. Επίκεντρο αυτού του κόμβου θα είναι η Θεσσαλονίκη.

«Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της EDISON GAS, του μεγαλύτερου ιδιώτη διαχειριστή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ιταλία, με την ΔΕΠΑ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, επιβεβαιώνει την ικανότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής που ανέφερα προηγουμένως, αναβαθμίζει το ρόλο μας και βέβαια δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΠΑ να αναδειχθεί σε έναν βασικό φορέα στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, προωθούνται και συγκροτημένα σχέδια αναβάθμισης της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες διακήρυξη εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα στηρίξει τη λειτουργία της ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να αποκτήσουμε το εργαλείο με το οποίο θα πετύχουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία, μέσα στα χρονικά όρια, αυτήν την πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα