Κίνα: Στο 9,8% η ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 06:11

Με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό, στο 9,8%, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας αυξάνοντας τις πιέσεις για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής με στόχο τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού.

Με ταχύτερο των προβλέψεων ρυθμό, στο 9,8%, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας αυξάνοντας τις πιέσεις για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής με στόχο τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο η ετήσια ανάπτυξη το προηγούμενο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 9,6% ετησίως.

Σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,6% από 5,1% τον Νοέμβριο. Για το 2010 ως σύνολο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3% υπερβαίνοντας το όριο της κυβέρνησης στο 3%.

Το 2010 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,3% φθάνοντας στα 39,8 τρισ. γιουάν (6,04 τρισ. δολ.), και με τον ταχύτερο ρυθμό σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Το 2009 η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,2%. Η θέση της χώρας ως η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο μπορεί να επιβεβαιωθεί στις 14 Φεβρουαρίου όταν η Ιαπωνία θα ανακοινώσει το ΑΕΠ της για το τέταρτο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στα αστικά κέντρα αυξήθηκαν 24,5% το 2010 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 19,1% τον Δεκέμβριο – κατά ένα μέρος τονώθηκαν από τον πληθωρισμό – και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 13,5%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας. Οι τιμές παραγωγού αναρριχήθηκαν 5,9%.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 199 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο και τα νέα δάνεια διαμορφώθηκαν στον στόχο της κυβέρνησης το 2010. Εταιρείες, από την Baoshan Iron & Steel Co. έως την Starbucks Corp. και την McDonald’s Corp. έχουν αυξήσει τις τιμές τους.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Nomura Holdings Inc. αυτήν την εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αυξήσει το ετήσιο επιτόκιο δανεισμού στο 6,81% από το 5,81% φέτος και θα επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της, γιουάν, έναντι του δολαρίου κατά περίπου 6%.

Χθες το γιουάν έκλεισε στα 6,5824 ανά δολάριο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λέει στον ομόλογό του Χού Ζιντάο ότι το κινεζικό νόμισμα παραμένει χαμηλά και η ανατίμησή του μέχρι στιγμής δεν ήταν γρήγορη.

Στόχος της Κίνας είναι η διατήρηση του πληθωρισμού στο 4% για το σύνολο του έτους μετέδωσε η κρατική τηλεόραση τον περασμένο μήνα επικαλούμενο την National Development and Reform Commission, την κυριότερη οικονομική επιτροπή προγραμματισμού της χώρας.

Χθες στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης Shanghai Composite, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε πέντε εβδομάδες μετά τις εικασίες ότι ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου υποχώρησε και ότι διαμορφώθηκε στο 4,6%, χαμηλότερα από τα επίπεδα τον Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα