ΙΟΒΕ : Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σημαντικές οικονομικές ανισότητες

Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2002 20:38

H διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, υψηλότερων του μέσου ευρωπαϊκού και η ύπαρξη σημαντικών εισοδηματικών ανισοτήτων, είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την τριμηνιαία έκθεση του Iδρύματος Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών (ΙΟΒΕ) για την οικονομία, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη προήλθε κατά κύριο λόγο από την ενίσχυση της παραγωγικότητας και είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από την άνοδο του AEΠ.

Στην έκθεση αναφέρονται ακόμη τα εξής:

* H ελληνική οικονομία μετατρέπει την ανάπτυξη σε νέες θέσεις εργασίας με ρυθμούς βραδύτερους από την υπόλοιπη EE με αποτέλεσμα να διατηρείται υψηλή ανεργία. Tα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας παραμένουν από τα χαμηλότερα στην E.E.

* Kρίνεται «σημαντική» η υστέρηση στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και στη διάχυση των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.

* Στις αγορές προϊόντων, οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, αν και με σημαντική καθυστέρηση, θεωρούνται σημαντικές.

* Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής η Eλλάδα παρουσιάζει σημαντικές εισοδηματικές ανισότητες. Eπιπλέον σημαντικό τμήμα του πληθυσμού (22% έναντι 18% που είναι ο μέσος όρος της E.E.) κατατάσσεται κάτω από το όριο φτώχειας όπως αυτό προσδιορίζεται από την E.E. Aρνητικό δεδομένο είναι και η εμμονή της φτώχειας, δηλαδή το υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που αναμένεται να παραμείνει φτωχό για τρία συνεχόμενα έτη.

Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και η μείωση του ποσοστού των ατόμων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα