Βιαστικές ρευστοποιήσεις και απώλειες

Ανακοινώσεις μειωμένων κερδών
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2002 00:02
UPD:06:43

ΤΑ ΑΣΘΕΝΗ στοιχεία για τη μεταποίηση που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ δικαίωσαν όσους φωνάζουν - εδώ και καιρό - πως η πορεία ανάκαμψης θα είναι πιο αργή από τις προβλέψεις του Λευκού Οίκου και επανέφεραν τους φόβους για «διπλή βουτιά» στην οικονομία και στα εταιρικά κέρδη. Οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν γρήγορα τα κέρδη των αρχών της εβδομάδας πιέζοντας χαμηλότερα τις μετοχικές τιμές και τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην αγορά της Ν. Υόρκης, εν μέσω αρκετά ζωηρής - για την περίοδο - συνεδρίασης με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Η Wall Street ολοκλήρωσε έτσι ένα τριήμερο ανακοίνωσης απογοητευτικών οικονομικών στατιστικών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) απώλεσε συνολικά 229,97 μονάδες, ποσοστό 2,63%, για να κλείσει στις 8.506,62 μονάδες. Με πτώση 48,26 μονάδων, ποσοστό 3,63% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.280,00 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέστρεψαν πίσω τα κέρδη των αρχών της εβδομάδας καθώς ο συνδυασμός των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και των ανησυχητικά εξασθενημένων οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, προκάλεσαν κύματα πωλήσεων.

Εταιρείες όμως οι Royal Dutch/Shell, Barclays κλόνισαν τις αγορές ανακοινώνοντας μεγάλες πτώσεις στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, με τον τομέα τραπεζών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, ακολουθούμενος από τις μετοχές πετρελαίου, βασικών παραγωγών, χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών και ασφαλειών.

Το κύμα πωλήσεων ενισχύθηκε σημαντικά στα τελευταία 90 λεπτά των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 4,48% και 5,11%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης, ωστόσο, παραμένει 6,5% πάνω από τα επίπεδα της προηγούμενης Τετάρτης, όταν υποχώρησε στα χαμηλότερα από το 1997, αλλά καταγράφει απώλειες της τάξης του 27,5% από την αρχή του έτους.

Στο Λονδίνο, το χρηματιστήριο έκλεισε 4,8% χαμηλότερα, στο Παρίσι με απώλειες πάνω από 5%, ενώ στο Μιλάνο και τη Φραγκφούρτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 3%.

Η μετοχή της Barclays έχασε το 9,2% της αξίας της μετά την ανακοίνωση για μείωση κερδών κατά 6% στο πρώτο εξάμηνο.

Νωρίτερα, στην Ιαπωνία το χρηματιστήριο αξιών υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κλείνοντας στις 9793 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κόνγκ, ο χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,35%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα